Mainos

USA:n vallanvaihto käsillä: 10 kysymystä Trumpin aikakaudesta – "Osa kansasta on hädissään"

Yhdysvaltain presidentiksi nousevan Donald Trumpin virkaanastujaispäivä on ensi viikon perjantaina. Trumpista tulee Yhdysvaltain 45. presidentti. Dosentti Rani-Henrik Andersson Helsingin yliopistosta vastasi 10 kysymykseen siitä, mitä Trumpin kausi tuo tullessaan.

1. Mikä Yhdysvalloissa muuttuu reilun viikon kuluttua?

Kaikki. Viikon sisällä ei tietysti mikään, mutta yleinen ilmapiiri on jo alkanut muuttua. Obaman luoma toiveikkuuden tunne on jo nyt selvästi muuttunut ainakin tietyn joukon keskuudessa. Monet ovat peloissaan ja huolissaan ja varsinkin se kansanosa, joka ei ole lailisesti paikan päällä, on hädissään. Perheet voivat hajota. Täytyy muistaa kuitenkin myös se, että myös Obama on karkottanut 2,5 miljoonaa laitonta siirtolaista. Toki tulee muutoksia sekä sisä- että ulkopolitiikkaan, mutta ne eivät ilmene heti.

2. Millaisia vaalilupauksia Trump ryhtyy toteuttamaan?

Ihan varmasti hän ryhtyy purkamaan Obamacarea eli Obaman terveydenhuoltouudistusta. Sitä täytyy ehkä nakertaa pala kerrallaan. Riippuu tuomarinimityksistä, kuinka paljon konservatiivisemmaksi Yhdysvallat kokonaisuudessaan liikahtaa. Tuleeko muutoksia esimerkiksi aborttilainsäädäntöön tai seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin? Vaarana on, että Yhdysvallat palaa ei nyt ehkä aivan 1950-luvulle, mutta jonkin verran taaksepäin.

3. Mitkä vaalilupaukset Trump hylkää?

Jos muslimien maahanpääsykieltoa pidetään lupauksena, se Trumpin on pakko hylätä, koska se on perustuslain vastainen. Myös Clintonin syyttäminen jäänee taka-alalle. Se ei kiinnosta Trumpia enää lainkaan. Muurista saattaakin tulla aita. Työpaikkoja Trump on luvannut järjettömän määrän, missä hän ei varmaan täysin onnistu, mutta toisaalta hän on onnistunut uhkailemaan esimerkiksi Fordia, joka on jättänyt Meksikon tehtaan tekemättä. On kuitenkin muistettava, että Obaman kaudellakin luotiin 11–15 miljoonaa työpaikkaa, joten 2000 työpaikan palauttaminen ei tee Trumpista vielä työpaikkamessiasta.

4. Miten Trump on vaikuttanut ”henkiseen ilmapiiriin”?

Selvästi on muttunut ja juuri se, että osa ihmisistä kokee, että on oikein kohdella vähemmistöjä huonommin kuin aiemmin, ja viharikoksia on tapahtunut etenkin heti vaalien jälkeen ihan ilmiönä. Suvaitsevasuus on kriisissä.

5. Elokuvamaailma on asettunut laajasti Trumpia vastaan. Ketkä ovat Trumpin puolustajia?

Puolustajat ovat kansan keskiriveissä, etenkin Keskilännessä. Äkkipäätään mietittynä ei tule ketään elokuvamaailman eliittihenkilöä mieleen, joka olisi hänen puolellaan.

6. Ketkä ovat Trumpin parhaat kaverit ulkomailla?

Uskalletaanko sanoa Putin... Ehkä kuitenkin pitäydytään siinä, että Britannia ja Euroopan Unioni ovat Trumpin ystäviä ja niin täytyykin olla. En usko että Trumpkaan halua Natosta oikeasti vetäytyä. Onhan Trump soittanut jo Suomenkin tasavallan presidentille eli ehkä tämä tästä.

7. Mitä Obama ryhtyy tekemään?

Barack Obama kirjoittaa hyvän kirjan. Muita tietoja en ole hänen aikeistaan löytänyt. Vaihtoehtoja varmasti on. Hän on kuitenkin edelleen erittäin suosittu presidentti. Hän pyrkii varmasti vaikuttamaan demokraattien uuteen nousuun.

8. Mikä on Obaman tärkein perintö?

Obamalla on monenlaisia perintöjä. Symbolinen perintö on tärkeä. Hän oli ensimmäinen musta presidentti. Sitä ei voi olla väheksymättä. Terveydenhuoltouudistus, jota ei toivottavasti kokonaan voida purkaa, ja liberaalimpi Amerikka oli tuloillaan. Lainsäädännöllisesti seksuaalivähemmistöjen oikeudet ja myös pienempiä lainsäädännöllisiä hankkeita, kuten naisten kotiväkivaltaa vastaan suunnattu laki. Siellä on tällaisia pieniä asioita, joista ei juuri puhuta, mutta jotka tulevat jäämään.

9. Ketä odotetaan Trumpin virkaanastujaisiin?

Varmasti ainakin Trumpin lähipiiri tulee paikalle ja entisiä presidenttejä Jimmy Carterista George Bushiin ja Obamaan. Myös Hillary Clinton miehineen on tulossa paikalle. Se on mielenkiintoinen osoitus siitä, mitä Clinton ajattelee demokratiasta ja vallansiirrosta.

10. Obama oli ensimmäinen ”black president”. Trumpista on nyt sanottu, että hän on ensimmäinen ”blackmail president”. Mitä tämä tarkoittaa?

Tämä viittaa viime yön uutiseen, jonka mukaan Venäjällä on Trumpin liiketoiminnasta salaisia tietoja, jotka voisivat vahingoittaa Trumpia tai olla jopa kiristyksen tai jonkinlaisen painostuksen apuväline.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.