USA:n tiedusteluviranomaiset yllyttivät Lahden terrori-iskua suunnitellutta poikaa tekoon: Voisiko Suomen poliisi tehdä samoin? "Se on vähintäänkin moraalisesti arveluttavaa"

Pornokauppiaan sijainen surmattiin raa'asti ja Lahdessa suunniteltiin terroritekoa - tätä on luvassa Rikospaikassa tänään 10:26

MTV:n Rikospaikka-ohjelman mukaan yhdysvaltalaiset tiedusteluviranomaiset yllyttivät Lahden MM-kisoihin terrori-iskua suunnitellutta poikaa helpottaakseen tämän kiinni saamista.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset huomasivat pojan keskustelevan asiasta verkon pimeällä sivustolla, jolloin nimimerkeillä toimivat viranomaiset yllyttivät poikaa tekoon. Kyse oli tiedusteluviranomaisten peitetoiminnasta.

"Vähintaankin moraalisesti arveluttavaa"

MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtisen mukaan yllytystoiminta vaikuttaa arveluttavalta.

– Jos se on tällaista provokaatiota ollut, kuten se vaikuttaa olleen, niin on se vähintäänkin moraalisesti arveluttavaa, Lehtinen kommentoi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Lehtinen muistuttaa, että vuonna 2017 Suomessa ei ollut voimassa tiedustelulakia.

– Se oli hyvin poikkeava toimenpide, jos verrataan Suomen poliisiin.

– Nythän meillä on tiedustelulaki, ja esimerkiksi suojelupoliisilla on eri tavalla mahdollisuus toimia pimeässä verkossa.

"Mielenkiintoinen ongelma"

Rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilän mukaan tapaus osoittaa sen, kuinka eri maiden viranomaisten toimintaa rajoittavat eri lait ja erilaiset käytännöt.

– Se on aika mielenkiintoinen ongelma, että he voivat toimia Suomessa omilla säännöillään, vaikka suomalainen poliisi ei voisi mennä ikinä provosoimaan ketään tällaiseen rikokseen.

Lue myös:

    Uusimmat