USA:n strateginen B-52-pommikone lensi Suomenlahdelle – Mika Aaltola: "Selkeä viesti"

Kuuluisa pommikone nousi ilmaan Fairfordissa – nousu tallentui videolle 0:44
Katso videolta, miten B-52 nousi Britanniassa ilmaan maaliskuussa 2022.

Yhdysvaltain ilmavoimien B-52-pommikone lensi lauantai-iltana Suomenlahdella.

Koneen lentoreittiä pystyi seuraamaan useista palveluista, kuten Flightradar24:sta, josta kuva alla.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Flightradariin tallentuneen reitin mukaan kone lähti liikkeelle Puolasta. Lentoreitin piirto päättyy Tanskan länsipuolelle Itämerelle.

Suomea lähestyessään pommikone kääntyi takaisin ennen Venäjälle kuuluvaa Suursaarta.

Venäjän toiminta Suursaaressa on lisääntynyt vuoden 2014 jälkeen, uutisoi Yle aiemmin tällä viikolla. Venäjä valtasi Krimin Ukrainalta vuonna 2014.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola yhdisti Yhdysvaltain koneen lennon Venäjän "provosoivaan toimintaan Arktisella".

– Tämä on selkeä viesti. Suomenlahti on yksi Euroopan strategisesti tärkeimpiä kapeikkoja, jossa Venäjä lisännyt toimintaansa, esimerkiksi Suursaaressa. Näin de facto liittolaisista huolehditaan ja lähetään vastapeloteviesti, Aaltola kirjoitti lauantai-iltana Twitterissä.

Suomi ei ole vielä virallisesti Yhdysvaltain liittolainen, sillä Turkki ja Unkari eivät ole ratifioineet Suomen Nato-jäsenyyttä. Yhdysvallat on voimakkaasti puoltanut sekä Suomen että Ruotsin jäsenyyttä.

Juttu jatkuu tviitin jälkeen.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täällä.

Lennon tehnyt Boeing B-52 Stratofortress on 1950-luvulla käyttöön otettu yhdysvaltalaisvalmisteinen strateginen pommikone.

B-52 suunniteltiin kantamaan ydinaseita. Pommikonetta on käytetty useissa sodissa, mutta se on pudottanut vain niin sanotusti tavanomaisia pommeja.

Lue myös:

    Uusimmat