Mainos

USA:n republikaaneilta lakiesitys Obamacaren korvaajaksi

Yhdysvalloissa republikaanipuolue on julkistanut lakiesityksensä terveydenhuoltouudistukseksi, jonka on määrä korvata ex-presidentti Barack Obaman Obamacareksi kutsuttu sairausvakuutusjärjestelmä. Asiasta kertovat muun muassa CNN ja Washington Post.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, paljonko ehdotettu uusi terveydenhuoltojärjestelmä maksaisi tai kuinka moni saisi sen puitteissa sairausvakuutuksen.

Uusi lakiesitys säilyttäisi ennallaan kaksi Obamacaren suosituimmista uudistuksista. Nuoret aikuiset saisivat vastedeskin pysyä vanhempiensa sairausvakuutuksen piirissä 26-vuotiaiksi asti. Vakuutusyhtiöillä ei olisi oikeutta evätä vakuutusta tai laskuttaa suurempaa vakuutusmaksua sen perusteella, että vakuutuksenottajalla on ennalta tiedossa olevia sairauksia.  

Vakuutusyhtiöt voisivat kuitenkin nostaa niiden vakuutusmaksuja, jotka eivät ole pitäneet sairausvakuutustaan yllä.  

Vaikeaa tasapainoilua

Terveydenhuoltouudistus vaatii republikaaneilta vaikeaa tasapainoilua. Republikaanit ovat halunneet kumota Obamacaren vähentääkseen terveydenhuollon kustannuksia valtiolle ja pienentääkseen valtion roolia terveydenhuollossa. Saavutetuista eduista luopuminen ei kuitenkaan yleensä miellytä äänestäjiä, ja myös republikaanien äänestäjien joukossa on monia, jotka saivat sairausvakuutuksen Obamacaren ansiosta.

Valkoisen talon budjettikomitean alustavien arvioiden mukaan ehdotettu kompromissilaki on samaan aikaan riittämätön turvaamaan vähätuloisten sairausvakuutuksen että liian kallis republikaanien leikkaussuunnitelmiin nähden.

Washington Postin mukaan neljä republikaanisenaattoria oli ennakkoon ilmoittanut aikovansa äänestää lakiesitystä vastaan, mikäli miljoonat amerikkalaiset jäisivät uudessa järjestelmässä vaille vakuutusta.

Ainakin kahden heistä täytyisi äänestää esityksen puolesta, jotta se menisi läpi pelkillä republikaanien äänillä.

Myös presidentti Donald Trump on korostanut, ettei terveydenhuoltouudistus saa viedä vakuutusta niiltä, jotka nyt ovat vakuutettuja.

Ainakin kolme konservatiivista republikaanisenaattoria puolestaan on tyytymättömiä siihen, että lakiesitys pyrkii auttamaan köyhiä enemmän kuin rikkaita. Republikaanit ovat pitkään vastustaneet tuloihin pohjautuvia järjestelmiä, joissa valtio auttaa vähätuloisia hankkimaan sairausvakuutuksen. Nyt ehdotettu järjestelmä tekee kuitenkin juuri niin.

Lakiesityksestä on määrä äänestää keskiviikkona.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.