Mainos

Obamacaren kumoaminen torstaina USA:n edustajainhuoneen äänestykseen

Yhdysvaltain edustajainhuone äänestää torstaina ex-presidentti Barack Obaman terveydenhuoltouudistuksen eli niin kutsutun Obamacaren kumoamisesta ja korvaamisesta uudella järjestelmällä.

Edustajainhuoneen republikaanijohtajan Kevin McCarthyn mukaan puolueella on riveissään tarvittava kannatus Obamacaren kumoamiselle.

– Meillä on tarpeeksi ääniä. Se menee läpi, se on hyvä laki, McCarthy sanoi.

Republikaanit veti aiemmin pois lakiesityksen Obamacaren korvaajaksi tarkoitetusta terveydenhoitouudistuksesta, sillä esitys olisi hylätty edustajainhuoneen äänestyksessä.

Empijöitä käännytetty kulisseissa

Vielä alkuviikosta yhdysvaltalaismedia uutisoi, ettei republikaaneilla vieläkään olisi terveydenhuollon uudistukselleen tarvittavaa kannatusta omissa riveissään. CNN kertoi tiistaina, että ainakin 22 republikaania on aikeissa vastustaa uudistusta ja noin 16 ei ole valinnut kantaansa. Heitä on CNN:n lähteiden mukaan yritetty käännyttää uuden terveydenhuoltojärjestelmän kannalle yksitellen.

Republikaanien on saatava edustajainhuoneen äänestyksessä 216 ääntä, jotta esitys Obamacaren korvaajasta menee läpi. Tämä tarkoittaa, että puolueella on varaa vain 22 rivirikkuriin äänestyksessä.

Keskiviikkona kaksi republikaaniedustajaa, Michiganin Fred Upton ja Missourin Billy Long, ilmoittivat antavansa tukensa Obamacaren korvaamiselle. He ilmoittivat asiasta sen jälkeen, kun republikaanien lakiesitykseen lisättiin kahdeksan miljardia dollaria tasoittamaan niiden amerikkalaisten sairausvakuutusmaksuja, joiden on jo todettujen sairauksiensa takia vaikea tai mahdoton saada vakuutusta.

Obamacare kivenä Trumpin kengässä

Obamacaren peruminen oli yksi republikaanien tärkeimpiä vaalilupauksia. Myös presidentti Donald Trump lupasi omassa kampanjassaan korvata sen paremmalla järjestelmällä.

Kun Obamacaren kumoaminen ei heti onnistunutkaan, asiasta muotoutui kiusallinen sekä presidentille että republikaanipuolueelle. Republikaanien kyvyttömyydestä viedä terveydenhuoltouudistuksensa läpi on kuittaillut muun muassa presidentinvaalit hävinnyt demokraattiehdokas Hillary Clinton.

Obamacare tuli voimaan vuonna 2010, minkä jälkeen noin 20 miljoonaa amerikkalaista on saanut sairausvakuutuksen. Laki pienensi vakuutuksettomien amerikkalaisten osuuden alhaisimmalle tasolle koskaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.