USA:n presidentinvaalissa on vihdoin kohtalon hetki käsillä – ehdokkaat lähes tasoissa mielipidekyselyissä

Florida, Pohjois-Carolina, Pennsylvania... Hillary Clintonin ja Donald Trumpin matkareitti kulki maanantaina vaalien aattona läpi osavaltioiden, joiden äänestäjät todennäköisesti ratkaisevat Yhdysvaltain seuraavan presidentin nimen. 

Clinton oli maanantaiaamun kommenteissaan jo varsin presidentillinen. 

– Haluan olla kaikkien presidentti: niiden, jotka äänestivät minua, sekä niiden, jotka äänestivät minua vastaan, hän sanoi AFP:n mukaan lähtiessään viimeiselle kampanjarupeamalle. 

Mielipidekyselyissä asetelma oli yhä melko tasaväkinen, mutta kyselyiden tekijöille Trumpin voitto olisi selvästi suurempi häpeä. Vain paria poikkeusta lukuun ottamatta Clintonin kannatuksen raportoitiin olevan muutaman prosenttiyksikön Trumpia suurempi. 

Ennusteissa ero revähti selvemmän tuntuiseksi. New York Timesin mukaan Clintonin voiton todennäköisyys on 84 prosenttia Trumpin 16:een verrattuna. FiveThirtyEight -sivustolla vastaavat luvut Clintonin eduksi olivat 68-32. 

Kampanjoinnin kalkkiviivoilla lusikkansa soppaan laittoi jälleen kerran myös liittovaltion poliisi FBI, joka ilmoitti sunnuntaina, ettei uudessa tutkinnassa Clintonin sähköposteista ollut löytynyt mitään rikokseen viittaavaa. Trumpin voittoa kammoavilla osakemarkkinoilla kurssit ampaisivat ilmoituksen jälkeen nousuun eri puolilla maailmaa. 

Trump kommentoi asiaan toteamalla, että järjestelmä suojelee yhä Clintonia. 

Heilahteleeko kannatus oikeasti? 

Toistaiseksi on epäselvää, ehtikö FBI:n johtajan James Comeyn viime hetken ilmoitus tutkinnan vesiperästä helpottaa Clintonin tilannetta. Joidenkin mielestä vahinko oli jo ehtinyt tapahtua "lokakuun yllätykseksi" ristityllä edellisellä kirjeellä. 

– FBI:n uusi kirje antaa Hillarylle viime hetken potkua, mutta ei todennäköisesti hillitse Trumpin tukijoiden intoa, arvioi presidentti George W. Bushin entinen neuvoantaja Joe Watkins Bloombergille. 

Clintonin sähköposteihin ja Trumpin törkypuheisiin liitetyt kannatuksen heilahtelut saattavat myös olla kokonaiskuvaa hämmentävää harhaa. NBC-kanavan viikoittain toistamassa kyselyssä ehdokkaiden välinen kannatusero on ollut melko vakaasti 4-6 prosenttiyksikön luokkaa jo syyskuun alkupuolelta saakka. Maanantaina julkaistussa viimeisessä päivityksessä Clintonin etumatka oli kuusi prosenttiyksikköä. 

Vaalipäivän koittaessa muistutettiin myös siitä, että noin 40 miljoonaa amerikkalaista oli jo ehtinyt antaa äänensä sunnuntaihin päättyneen ennakkoäänestyksen aikana. 

Latinot ja mustat ahkerasti liikkeellä 

Clintonin kannalta lupaavaa on ennakkoäänestyksessä ollut se, että demokraatteja perinteisesti tukevat latinot ja mustat ovat innostuneet äänestämään. Esimerkiksi tärkeässä vaa'ankieliosavaltiossa Floridassa ennakkoon äänestämässä käyneiden latinojen määrä oli yli kaksinkertainen edellisiin presidentinvaaleihin verrattuna. 

Latinot ovat perinteisesti olleet väestöryhmistä laiskimmin äänestävä ryhmä. Tällä kertaa Floridassa ennakkoon äänestäneistä liki miljoonasta latinosta kolmasosa oli kuitenkin ihmisiä, jotka eivät äänestäneet ollenkaan vuoden 2012 vaaleissa. 

– Minua pelottaa, jos Trump voittaa. Hän veisi taaksepäin politiikkaa, etnisten ryhmien välisiä suhteita ja naisten oikeuksia työpaikoilla - kaikki menisi takapakkia, Ines Curbelo, 57 perusteli AFP:lle Cutler Bayssa Miamin eteläpuolella.   

Lue myös:

    Uusimmat