Gallupien erehtymistä Yhdysvaltain vaaleissa on liioiteltu – Sauli Niinistökin kriitikoiden joukossa

9:04
Näin Sauli Niinistö kommentoi alustavaa äänestystulosta tuoreeltaan.

Gallupien epätarkkuus nousi puheenaiheeksi Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkimainingeissa, mutta kuinka pahasti kannatusmittaukset oikeastaan epäonnistuivat?

Gallupkeskiarvoja tekevän FiveThirtyEight-sivuston johtajan Nate Silverin analyysin mukaan lopulliset tulokset poikkeavat vaaleja edeltäneistä gallupkeskiarvoista keskimäärin 3–4 prosenttiyksikköä, mikä on historiallisessa vertailussa varsin tavanomainen tulos. Moni tuomitsi gallupit ääntenlaskun ollessa vielä pahasti kesken, jolloin lopullinen tulos ei ollut tiedossa.

Osassa osavaltioita heitot suuria

Paikoittain heitot olivat kuitenkin isompia. Vaa'ankieliosavaltioista sekä Wisconsinissa että Iowassa gallupkeskiarvo povasi Joe Bidenille peräti seitsemän prosenttiyksikköä parempaa tulosta kuin mikä vaaleissa toteutui. Myös Floridassa, Michiganissa, Ohiossa ja Texasissa virhe oli viiden prosenttiyksikön luokkaa.

Joissakin osavaltioissa, kuten Bidenin niukasti voittamassa Georgiassa, gallupit sen sijaan ennakoivat hyvin tarkkaan lopullisen tuloksen.

Itse asiassa lähes kaikissa osavaltioissa gallupkeskiarvot onnistuivat povaamaan voittajan oikein, voittomarginaaleissa vain oli paikoin isoja heittoja.

Vaikka sekä 2016 että 2020 vaaleissa gallupit aliarvioivat Donald Trumpia, onnistuivat gallupit vuoden 2018 välivaaleissa paremmin. Jotkut ovatkin teorisoineet, että nimenomaan Trumpin mukanaolo ehdokkaana on ollut yksi kyselyitä sekoittanut tekijä, hän kun houkuttelee uurnille paljon sellaisia äänestäjiä, jotka eivät normaalisti äänestä.

Myös koronapandemian vaikutusta tänä vuonna on pohdittu. Koska demokraattien äänestäjien joukossa on enemmän asiantuntijatöissä olevia, jotka voivat tehdä etätöitä, on heidän tavoittamisensa gallupeihin voinut olla helpompaa kuin republikaaniäänestäjien.

Niinistö: "Miten tämä näin pahasti pieleen meni"

Mielipidetiedustelujen tarkkuutta kritisoi tuoreeltaan myös Suomen presidentti Sauli Niinistö. Hän sanoi, ettei nähnyt ennakkoon yhtään ennustetta, joka olisi antanut Donald Trumpille edes jonkinnäköistä selvää mahdollisuutta.

– Nyt siellä joutuvat tutkimuslaitokset taas kerran miettimään, miten tämä näin pahasti pieleen meni.

– Mitä ilmeisimmin Yhdysvalloissa liikkuu joukkoa, joka ei kovin paljon näy tai kuulu, kun tehdään virallisia ennusteita, mutta sitten marssii sisään.

– Kun katselee mielipidetiedusteluja ja tutkimuslaitosten etukäteisarvioita, niin eipä sattunut silmään yhtään, jossa olisi arvioitu näin tasaista ja jopa mahdollisesti Trumpin voittoa, presidentti sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja