USA:n maahantulokielto aiheuttanut kaaosta: Lomamatkalaiset jumissa, perheiden jälleennäkemiset vaarassa

Yhdysvaltain uudet, väliaikaiset maahantulokiellot ovat jo keskeyttäneet useiden maahan tai sen kautta kulkemaan pyrkineiden kansainvälisten matkustajien matkan.

Lisäksi Yhdysvalloissa nyt olevat, kieltolistan maihin sidoksissa olevat ihmiset epäröivät matkustaa pelätessään, että heiltä evätään paluu, kertovat mediat.

Asetus väliaikaisesta maahantulokiellosta koskee Syyrian, Irakin, Iranin, Jemenin, Libyan, Somalian ja Sudanin kansalaisia mukaan lukien kaksoiskansalaiset sekä oleskeluluvan tai viisumin jo saaneet.

Yhdysvaltoihin saapuneita on maahantulokieltojen jälkeen otettu kiinni lentokentillä. Kiinniotettujen kokonaismäärästä ei ole varmaa tietoa. CCN:n haastattelemien asianajajien mukaan pelkästään New Yorkissa lentokentällä kiinniotettuja olisi kymmeniä.

New York Timesin mukaan ainakin kolme Iranin ja Yhdysvaltain välillä operoivaa lentoyhtiötä ei enää salli Iranin kansalaisten matkustaa koneissaan Yhdysvaltoihin, vaikka näillä olisi viisumi tai oleskelulupa.

Yhdysvalloissa maanpaossa asuva iranilainen journalisti Masih Alinejad sanoo Guardianille, että maahantulokiellot uhkaavat riistää ihmisiltä näiden perheet. Hän itse ei nyt pysty tapaamaan Britanniassa opiskelevaa poikaansa, sillä poika ei pääse hänen luokseen, eikä Alinejad uskalla poistua Yhdysvalloista, koska pelkää, ettei pääse takaisin.

Kieltojen takia jumissa on myös ihmisiä, joiden oli tarkoitus matkustaa johonkin toiseen maahan Yhdysvaltain kautta, uutisoi BBC. Britanniassa työskentelevä, iranilainen Hamaseh Tayari kertoo olevansa jumissa Costa Ricassa, koska ei päässytkään palaamaan Yhdysvaltain kautta kotiinsa Britanniaan.  

1:46

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja