Mainos

USA:n demokraattisenaattorit vaativat selitystä Jessikka Aron palkinnon perumisesta – "Loukkaus amerikkalaisia arvoja kohtaan"

1:03
Jessikka Aro vieraili Peter Nyman ohjelmassa viime marraskuussa ja kertoi itseensä kohdistuneesta organisoidusta häirintäkampanjasta.

Demokraattipuoluetta edustavat Yhdysvaltain senaatin ulkoasiainvaliokunnan jäsenet vaativat maan ulkoministeriöltä kirjeitse selvitystä siitä, miksi toimittaja Jessikka Arolle myönnetty palkinto peruttiin. Asiasta on teetetty myös selvitys, joka antaa lisätietoa palkinnon perumisesta. Asiasta kertoo Suomessa muun muassa Iltalehti.

Senaatin demokraatit ovat teettäneet Aron tapauksesta 40-sivuisen raportin. Sen liitteistä ilmenee, että palkitsemisprosessi eteni pitkään normaalisti. Liitteisiin kuuluu muun muassa Arolle osoitettu kutsu palkitsemistilaisuuteen sekä matkaohjelma Yhdysvalloissa.

Aron oli määrä vierailla Washingtonissa, Chicagossa ja Los Angelesissa

Aron oli ohjelman tarkoitus vierailla Yhdysvalloissa 3.-20. 3. ja käydä ainakin Washingtonissa, Chicagossa ja Los Angelesissa yhdessä muiden palkinnonsaajien kanssa.

Ohjelmaan olisi kuulunut muun muassa kierros Valkoisessa talossa, useita seminaareja erilaisista aiheista kuten lehdistönvapaudesta ja Yhdysvaltain ulkopolitiikasta sekä illallinen amerikkalaisen perheen luona Chicagossa. Aron oli myös määrä tavata Chicago Tribune -lehden toimittajia ja vierailla Northwestern Universityn arvostettussa journalismin oppilaitoksessa Medill School of Journalismissa. Hänelle oli varattu matkan aikana ainakin kaksi tilaisuutta puhua julkisesti.

"Listaa kaikki sosiaalisen median tilisi"

Liitteistä löytyy myös Arolle osoitettu sähköpostiviesti, jossa häntä pyydetään listaamaan kaikki sosiaalisen median tilinsä. Pian tämän sähköpostin jälkeen Aron palkinto peruttiin.

Yhdysvallat oli viime kuussa myöntämässä Arolle arvostettua International Women of Courage -palkintoa. Yhdysvaltain ulkoministeriö myöntää palkinnon vuosittain naisille, jotka ovat "osoittaneet rohkeutta, johtajuutta ja muiden puolesta uhraitumista". Palkinnon perusti Yhdysvaltain ulkoministeri Condolezza Rice vuonna 2007. Suomalaiselle palkintoa ei ole myönnetty toistaiseksi koskaan. Palkinnot ojentavat perinteisesti Yhdysvaltain presidentin puolisi ja ulkoministeri.

Arolle myönnettäväksi aiottu palkinto peruttiin kuitenkin äkisti. Palkinnon perumiselle ei annettu julkisuuteen mitään selitystä.

Yhdysvaltalainen Foreign Policy -lehti on arvioinut, että perumisen syynä olisivat olleet Aron Twitter-viestit, joissa hän on toistuvasti arvostellut presidentti Donald Trumpia. Yhdysvaltain ulkoministeriö selitti lehdelle asiaa viestintäkatkoksena ulkoministeriön ja Yhdysvaltain Suomen-suurlähetystön välillä.

Senaatin demokraatit sanovat kirjelmässään, että jos Aron palkinnon perumisen syyksi osoittautuu presidentti Trumpin arvostelu, se on ”loukkaus amerikkalaisia arvoja sekä sananvapautta edistävää ja puolustavaa perinnettä kohtaan”.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja