Mainos

USA: Kreikan lainoja helpotettava Turkin tilanteen vuoksi

Kreikan lainoja pitäisi helpottaa Turkin tilanteen takia, sanoo Yhdysvaltain valtiovarainministeri Jack Lew.

Lew sanoo Financial Times -lehdessä, että Kreikan velkojien tulisi helpottaa talousvaikeuksissa rypevää maata alueellisen vakauden saavuttamiseksi Turkin vallankaappausyrityksen ja sitä seuranneen yhteiskunnallisen kaaoksen jälkeen.

Lew käyttää Turkin vallankaappausyritystä tukena Yhdysvaltojen vanhalle kannalle, jonka mukaan Kreikan velkojien tulisi antaa valtiolle mahdollisuus velkajärjestelyyn osana suurempaa suunnitelmaa maan talouden vakauttamiseksi.

– Toivoisin, että (alueellinen myllerrys) muuttaisi ilmapiiriä, jossa keskustelut velkahelpotuksista käydään. Velkahelpotukset olisivat oikea tapa toimia itsessään, ja kun maa on geopoliittisesti merkittävässä asemassa, on hyvä aika vahvistaa valtion taloudellisia näkymiä, Lew linjasi.

Maantieteellinen sijainti tärkeä

Lewin mukaan Kreikan geopoliittisesti merkittävä sijainti on noussut esille jo ennen Turkin epäonnistunutta vallankaappausyritystä. Suuri osa Syyriasta, Irakista ja muualta Eurooppaan pyrkivistä pakolaisista on tullut kauttakulkupisteenä toimineen maan kautta.

– Perustusten täytyy olla kunnossa, jotta Kreikka voisi olla vahva, hän sanoo ja patistelee Kreikan päättäjiä tarttumaan uudistusten ja velkajärjestelyjen toimeenpanoon ennakoidummin.

Lew otti kantaa Kreikan tilanteeseen ennen vierailuaan maassa. Lew’n on tarkoitus tavata Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ja kehottaa maan hallitusta ryhtymään taloudellisiin uudistuksiin, jotta pitkään lamassa rypenyt valtio nousisi takaisin jaloilleen.

Lainojen maksua siirretty toistuvasti

Kreikan jättimäisen velkataakan eräpäivää on siirretty toistuvasti maan velkojien keskinäisten erimielisyyksien vuoksi. Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) on ottanut yhteen euroalueen hallitusten kanssa siitä, miten tilanteessa tulisi toimia.

Muun muassa Saksa on ollut vankkumaton kannassaan, jonka mukaan Kreikalle ei tulisi antaa minkäänlaisia velkahelpotuksia. IMF on puolestaan painottanut, että Kreikka tarvitsee huomattavia velkahelpotuksia.

– Uskomme, että velka täytyy järjestellä uudelleen, jotta se olisi kestävällä pohjalla. Mielestämme näin voisi tapahtua ilman merkittävää ”hiustenleikkuuta”, IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde kertoi FT:n haastattelussa.

”Hiustenleikkuu” on velkajärjestelyjen yhteydessä käytetty taloustermi, joka viittaa velasta takaisin saatavan osuuden pienenemiseen. Kreikan tapauksessa maan velkajärjestelyjen on pelätty johtavan siihen, että maa ei maksa osaa sille annetuista lainoista takaisin.

Lew ilmaisee FT:n haastatelussa helpotuksensa siitä, että osapuolet vaikuttavat saaneen ainakin periaatteessa sovittua, velkajärjestelystä, joka ei vähennä velkojille takaisinmaksetun lainan suuruutta.

– Mielestäni olemme ylittäneet kynnyksen siinä mielessä, että velkajärjestelyn tarpeellisuudesta ollaan pitkälti yksimielisiä. Yksityiskohdat merkitsevät kuitenkin todella paljon.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja