USA ja Taleban aloittavat uuden neuvottelukierroksen – taistelut Afganistanissa kärjistyneet, viime vuonna yli 3 800 siviiliuhria

Trump aikeissa vetää joukot myös Afganistanista 0:47
Video joulukuulta: Yhdysvallat on vetämässä joukkojaan pois Afganistanista.

Yhdysvallat ja Taleban-liike ovat aloittamassa Qatarissa uuden neuvottelukierroksen Afganistanin konfliktin päättämisestä.

Yhdysvaltain erityislähettiläs ja Talebanin korkeimman johdon edustaja tapasivat maanantaina Dohassa pohjustaakseen neuvotteluja.

Yhdysvaltain erityislähettiläs Zalmay Khalilzad ilmoitti tavanneensa mullah Abdul Ghani Baradarin. Talebanin pitkäaikaisen kakkosjohtajan Baradarin mukaantulo neuvotteluihin on herättänyt toiveita läpimurrosta.

Yhdysvallat ja Taleban neuvottelivat Qatarissa Afganistanin tilanteesta myös tammikuussa. Tuloksia luonnehdittiin tuolloin lupaaviksi.

Rauhansopimuksen alustavaan luonnokseen sisältyy Talebanin lupaus siitä, että se ei anna Afganistanin muodostua kansainvälisten terroristiryhmien suojapaikaksi.

Taistelut Afganistanissa ovat viime aikoina kärjistyneet. Konfliktin kuolonuhrien määrä oli vuonna 2018 korkein ainakin vuosikymmeneen. Siviilejä konfliktissa kuoli viime vuonna yhteensä 3 804.

Lue myös:

    Uusimmat