WP: Yhdysvallat valmistautuu vähentämään tuhansia sotilaita Afganistanista – tavoitteena saada päätös konfliktille

Yhdysvallat valmistautuu vähentämään huomattavasti sotilaidensa määrää Afganistanissa, kirjoittaa Washington Post nojaten yhdysvaltalaisiin viranomaislähteisiin.

Lehden mukaan määrä vähenisi nykyisestä 14 000 sotilaasta 8 000–9 000 sotilaaseen. Sotilaita olisi suunnilleen saman verran kuin silloin, kun Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti.

Suunnitelma liittyy Yhdysvaltojen ja talebanien välisiin neuvotteluihin. Jotta Yhdysvallat vähentäisi sotilaidensa määrää, talebanien tulisi muun muassa suostua tulitaukoon ja suoriin rauhanneuvotteluihin Afganistanin hallinnon kanssa sekä katkaisemaan yhteydet terroristijärjestö al-Qaidaan.

Tavoitteena on saada päätös Afganistanissa osapuolten välillä jo 18 vuotta riehuneelle veriselle konfliktille. Esimerkiksi viime vuosi oli YK:n mukaan koko Afganistanin konfliktin tuhoisin siviileille. Viime vuonna kuoli noin 3 800 siviiliä ja haavoittui noin 7 000.

Vaikeita kysymyksiä vielä käsiteltävänä

Afganistanin rauhanasioiden ministeri Abdul Salam Rahimi arvioi viime viikolla, että maan hallinnon ja talebanien väliset rauhanneuvottelut voisivat alkaa parin viikon sisällä.

Talebanit eivät ole tähän mennessä suostuneet keskustelemaan Afganistanin presidentin Ashraf Ghanin hallinnon kanssa. Talebanien mielestä Ghanin hallinto on laiton. Viime aikoina äärijärjestön kohdalla on nähty kuitenkin lientymistä ja talebanien edustajat tapasivat vastikään järjestetyissä neuvotteluissa Ghanin edustajia.

Yhdysvaltain edustaja Zalmay Khalilzad on neuvotellut talebanien kanssa jo kuukausia. Washington Postin haastattelemien yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Yhdysvaltojen ja talebanien välinen sopimus voitaisiin saada aikaan ennen Afganistanin presidentinvaaleja, jotka on määrä pitää syyskuussa. Viranomaiset kuitenkin varoittivat, että taleban-johtajat saattavat yrittää viivyttää lopputuloksen saavuttamista ja että käsiteltävänä on vielä vaikeita kysymyksiä.

Talebanien edustaja Zabiullah Mujahid kieltäytyi kommentoimasta sopuun pääsemisen todennäköisyyttä Washington Postille. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja