USA aiheutti kovan väännön Arktisessa neuvostossa – Soini: "Hermot meinasivat mennä"

Alaskaan kokoontuneet Arktisen neuvoston jäsenmaiden ulkoministerit kävivät viime metreille saakka kovaa vääntöä siitä, mainitaanko kokouksen päätteeksi annettavassa yhteisessä julkilausumassa Pariisin ilmastosopimus.

Kokouksessa Suomea edustanut ulkoministeri Timo Soini (ps.) kertoo, että Yhdysvallat yritti vielä kokousta edeltävänä iltana saada maininnan ilmastosopimuksesta pois julkilausumasta. Neuvoston muut seitsemän jäsenmaata pitivät kuitenkin päänsä, ja Yhdysvallat joutui taipumaan.

– Ei Suomelta missään vaiheessa usko loppunut, mutta hermot meinasivat mennä, Soini kuvaa prosessia.

Suomi määritteli neuvoston toiminnalle neljä painopistettä: ympäristönsuojelu, meteorologinen yhteistyö, pohjoisten tietoliikenneverkkojen kehittäminen ja koulutus.

Soini sanoo MTV Uutisille olevansa tyytyväinen lopputulokseen.

– Saimme kaikki keskeiset elementit mukaan. Olen todella tyytyväinen, että kaikki kahdeksan maata mukana ja kahdeksan ulkoministeriä. 

Lopullisessa julkilausumassa Arktisen neuvoston jäsenmaita edustavat ministerit toteavat Pariisin ilmastosopimuksen tulleen voimaan ja toistavat aiemman näkemyksensä, että kansainvälistä yhteistyötä tarvitaan sekä pitkään vaikuttavien kasvihuonekaasupäästöjen että lyhytaikaisesti vaikuttavien ympäristösaasteiden vähentämiseksi.

Myös YK:n kestävän kehityksen periaatteet mainitaan. Se oli Soinin mukaan tärkeää erityisesti Suomelle ja vaati pitkiä neuvotteluja Yhdysvaltojen kanssa.

Julkilausuman sanamuodot lähtevät siitä, että ilmastonmuutos on tosiasia. Se ei Soinin mukaan ollut Yhdysvalloillekaan ongelma, vaikka presidentti Donald Trump on kutsunut ilmastonmuutosta huijaukseksi.

Ympäristöjärjestö WWF tylyttää Arktista neuvostoa kunnianhimottomista suosituksista 7:32

Trumpin linja auki

Lähtötilanne Arktisen neuvoston kokoukselle oli vaikea, sillä Yhdysvaltojen uusi hallinto ei ole vielä lyönyt lukkoon ilmastopoliittisia kantojaan. Trump lupasi vaalikampanjassaan vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta.

Trumpin hallinnon oli määrä keskustella linjasta tällä viikolla ennen neuvoston kokousta, mutta presidentti päättikin lykätä keskustelun tuonnemmaksi. Trumpin lähimmillä neuvonantajilla on tiettävästi voimakkaita keskinäisiä erimielisyyksiä siitä, miten Pariisin sopimuksen suhteen tulisi toimia.

Virallisen linjan puuttuessa Yhdysvaltoja kokouksessa edustanut ulkoministeri Rex Tillerson ei voinut kokouksen avajaispuheenvuorossaan kuin todeta, että Yhdysvallat pohtii parhaillaan suhtautumistaan ilmastonmuutokseen.

Hän sanoi, että Yhdysvallat ei aio tehdä ilmastonmuutoksen suhteen hätiköityjä päätöksiä, vaan aikoo miettiä huolella, mikä on maalle oikea ratkaisu.

Soini tapasi Tillersonin

Arktisen neuvoston puheenjohtajuus siirtyi Alaskassa Yhdysvalloilta Suomelle. Neuvoston kokoukset antavat suomalaisille hyvän mahdollisuuden tavata muun muassa Yhdysvaltojen ja Venäjän edustajia.

Soini tapasi Alaskassa Tillersonin ensimmäistä kertaa kaikessa rauhassa kahden kesken. Soinin mukaan he keskustelivat muun muassa Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenvälisistä suhteista sekä kansainvälisistä kriiseistä Syyriassa ja Ukrainassa.

– Uskon, että välimme kehittyvät suotuisasti. Ongelmia ei ole, Soini sanoo.

Hän kertoo maininneensa myös, että Ilkka Kanerva olisi hyvä ehdokas Etyjin pääsihteeriksi ja pyytäneensä Yhdysvalloilta tukea tämän valinnalle.

Ulkoministeri toi keskusteluissa esiin, että Suomen puolustusmenot ovat 1,7 prosenttia bruttokansantuotteesta, mikä on enemmän kuin monilla Nato-mailla.

– Tillerson piti hyvänä ja ryhdikkäänä, että Suomi satsaa puolustukseensa. 

Lue myös:

    Uusimmat