Urban Legend - kauhutarinoita

USA, 1998. Ohjaus: Jamie Blanks. Käsikirjoitus: Silvio Horta. Kuvaus: James Chressanthis. Leikkaus: Jay Cassidy. Tuotanto: Neil H. Moritz, Gina Mtthews, Michael McDonnell. Pääosissa: Alicia Witt, Jared Leto, Natasha Wagner, Rebecca Gayheart, Joshua Jackson, Michael Rosenbaum. Kesto: 100 min.

Kansanlegendat alkavat muuttua todeksi Pendletonin yliopiston opiskelijoiden elämässä elokuvassa Urband Legend - kauhutarinoita. Turkiskauluksiseen talvipomppaan pukeutunut tappaja käyttää murhiin kovia otteita ja huolellista ennakkosuunnittelua. Kuten kaikissa muissakin teinikauhutuotoksissa, tässsäkin leikitellään koko ajan virheellisillä vihjeillä ja epäillyillä. Tarkoitus on luoda tunne siitä, että kuka vain lähipiiristä voi olla kieroutunut sarjamurhaaja, joten kehenkään ei siis parane luottaa. Ikävien tapahtumien sarjaa synkentää entisestään yliopiston omaan historiian liittetty kansanlegenda, jonka mukaan mielipuoli professori teurasti Pendletonissa lähestulkoon kaikki 30 vuotta aikaisemmin.

Näitähän on viime aikoina riittänyt: Scream 1 & 2, Tiedän mitä teit viime kesänä jatko-osineen ja Halloweenin uudelleen lämmittely H20. Ja jo kohta on vuorossa yliopistomaailman uusi painajainen, Kauhun oppitunnit, jossa uhka ulkoavaruudesta koettelee yliopistomaailmaa. Lajityypille riitttää kysyntää, ovathan nuoret elokuvien suurin kuluttajaryhmä. Eri lajityypeillä on selvästikin omat buuminsa, sillä nyt ovat huudossa myös romanttiset komediat, historialliset draamat ja sotaelokuvat. Kaltaistensa joukossa Urban Legend asettuu jonnekin puoliväliin: se on Tiedän mitä teit...-elokuvaa aavistuksen verran tasokkaampi mutta Screamin ykkösosaa huomattavasti tökerömpi. Edeltäjistään elokuva on napannut suoria vaikutteita. Screamissähän ideana on se, että vinksahtanut tyyppi toteuttaa veritekoja kauhuelokuvien kliseitä mukaillen; Urban Legendissä murhat noudattavat puolestaam kaupunkitarinoiden kuvioita. Screamin hauskuus piili siinä, että se pilkkasi samalla avoimesti kauhuelokuvien kliseitä. Urban Legendistä puuttuu kokonaan tällainen omaan lajityyppiin kohdistuva itseironia, vaikka kansantieteen professoria näyttelemään onkin kiinnitetty Robert Englund, Painajainen Elm Streetillä -elokuvan ikimuistoinen Freddie Krueger.

Australialaisen Jamie Blanksin esikoisohjaus on uskollinen kauhugenren goottiselle yleisilmeelle: Pendletonin yliopiston jylhä mutta kolkko rakennus saa tuekseen myrskyisiä ja sateisia öitä ja asuttamattomia metsänkolkkia, jotka suorastaan kutsuvat kuolemaa luokseen. Yksi asia näissä teinikauhujutuissa häiritsee aina erityisen paljon: nimittäin onnettoman lapselliset yritykset motivoida murhia. Murhaajalla on aina jokin vanha kauna hampaankolossaan, joka sitten ajaa hänet kylmäveriseen kostokierteeseen. Toinen ärsyttävä juttu on joidenkin keskeisten henkilöiden lähes yliluonnollinen kyky torjua kuolemaa. Heitä ei välttämättä tapa kirveet, viikatteet eivätkä päälle puskevat autotkaan. Sivuhenkilöt sen sijaan pääsevät hengestään usein varsin nopeasti. Urband Legend ei tee minkäänlaista poikkeusta näiden kauhuelokuvan säännönmukaisten latteuksien kohdalla.

Pääosaa näyttelee komediasarja Cybillissä nimihenkilön nuoremman tyttären roolia vetävä punatukkainen Alicia Witt, joka on raikas nuori näyttelijä mutta jolle käsikirjoitus antaa tilaisuuden vain hämmästellä ja järkyttyä, kun kaverit kupsahtelevat ympärillä yksi toisensa jälkeen. Nykyisinhän on muotia, että nuori nainen ottaa ohjaa omiin käsiinsä ja kieltäytyy olemasta uhri. Näin tekevät myös Urband Legendin rinnakkaiselokuvien tähdet Neve Campbell ja Jennifer Love Hewitt. Tie tv-sarjasta elokuviin tuntuu käyvän parhaiten kauhuelokuvien kautta, sillä viimeisimmät kauhukeitokset ovat täynnä tv:stä tuttuja naamoja.

Teksti: Minna Karila

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.