Uransa päättänyt Peter Enckelman sen tietää: Näin pääset virheen yli

Peter Enckelman tietää kuinka jalkapallo-ottelussa sattuneen virheen voi jättää taakseen. Uransa päättänyttä maalivahtia muistutetaan yhä 12 vuoden takaisesta virheestään.

Päivä on 16. syyskuuta vuonna 2002. Käynnissä on yksi Euroopan kuumimmista paikallisotteluista, Second City Derby birminghamilaisten Aston Villan ja Birminghamin välillä. Vartti ennen ottelun loppua Aston Villan Olof Mellberg heittää sivurajan Villan maalivahdille Peter Enckelmanille. Löysä heitto pomppii Enckelmanin jalan alta omaan maaliin ja Birmingham siirtyy 2-0 johtoon. Enckelman hautaa kasvonsa samalla kun kotijoukkueen kannattajia juoksee kentälle ilkkumaan. 

Katso video tapahtuneesta 

- Edelleen 16. päivä syyskuuta saan mm. Twitterissä asiasta muistutuksen. Osa Birminghamin kannattajista taitaa viettää silloin jopa Peter Enckelman Dayta, maalivahti nauraa MTV Sportin haastattelussa hieman yli 12 vuotta tapahtuman jälkeen.

- Olen päässyt siitä yli aikoja sitten. Onhan se tavallaan surullista, että pitää muistella 12 vuoden takaisia juttuja kun Birmingham on kuitenkin käsittääkseni voittanut esimerkiksi liigacupinkin siinä välissä, ex-maajoukkuevahti kuittaa.

Kauden 2002/2003 ensimmäinen derby päättyi lopulta kotijoukkueen 3-0 voittoon mutta Enckelmanin omaksi maaliksi merkitty 2-0 osuma löysi nopeasti tiensä Youtubeen ja oli ehdolla erilaisilla listoilla mm. kaikkien aikojen omaksi maaliksi.  Enckelmanin englanninkielisellä Wikipedia-sivullakin on nykyään oma kappale kyseiselle ”incidentille”. 

Mitä tapahtui?

- Muistan tilanteen paremmin ehkä myös television ansiosta. Nostin katseen pallosta aavistuksen liian aikaisin ja pallo meni jalan alta.

Jos kosketusta palloon ei olisi ollut, seurauksena olisi ollut kulmapotku, sillä palloa ei voi heittää omaan maaliin. Erotuomari näki Enckelmanin koskeneen palloon.

- En koskenut palloon. Sanotaan, että olen siitä 90-prosenttisen varma. Jos hipaisi jotain nastaa, niin sitten hipaisi. Kyllähän sitä tilannetta pitkään kelailtiin heti ottelun jälkeen, Enckelman muistelee.

Enckelman sai ottelun jälkeen paljon kiitosta siitä, ettei provosoitunut Birmingham-kannattajan läpsimisestä. Tulikuuma tunnelma olisi saattanut ryöstäytyä käsistä.

- Yksi kaveri tuli kentälle ja läppäsi naamaan. En reagoinut voimakkaasti. Moni on jälkeenpäin kysynyt miten pystyin siihen.

- Päätin kuitenkin heti tilanteen jälkeen, että katson vain eteenpäin eikä mitään tapahdu.

Seuraava veto kiinni

Jokaiselle maalivahdille sattuu uran aikana lipsahduksia. Enckelmanin lipsahdus muistetaan pitkään. Hän on oikea ihminen kertomaan miten vastaavista tilanteista pääsee yli.

- Pitää vetää syvään henkeä ja katsoa, ettei tee seuraavassa tilanteessa virhettä.

- Virheitä tulee aina, niitä ei voi välttää. Ei saa yrittää liikaa, muuten menee peli sekaisin.

Hanskat naulaan ja normaaliin työelämään

Enckelman pelasi uransa viimeiset ottelut kaudella 2013 Veikkausliigan IFK Mariehamnissa. Viime aikoina vain Turun Palloseuran ikämiehet ovat saaneet nauttia miehen palveluksista.

Tammikuussa 2014 pelaajayhdistys järjesti sopimuksettomille pelaajille turnausmatkan Norjaan. Enckelman oli mukana kun ryhmä kävi sitä ennen tutustumassa yhteistyökumppani DHL Expressin toimintaan Vantaalla. Vähän vierailun jälkeen Enckelman otti yhteyttä yritykseen ja sai määräaikaisen työpaikan.

- Maarianhaminan jälkeen mietin, että vieläkö sitä pelaisi. Norjassa pelatussa turnauksessa huomasi, että fyysisesti pelaaminen kävi koko ajan rankemmaksi.

- Pelaan enää ikämiehissä eikä päätös ole kaduttanut.

Enckelman edusti urallaan IFK Mariehamnin lisäksi kasvattajaansa Turun Palloseuraa, Aston Villaa, Blackburnia, Cardiff Cityä, St. Johnstonea ja Heartsia. Pelejä kertyi niin Englannin kuin Skotlanninkin Valioliigassa. A-maaotteluita turkulaiselle kertyi Antti Niemen ja Jussi Jääskeläisen varjossa vain 12. Viimeisen A-maaottelunsa Enckelman pelasi vuonna 2010.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja