Upporikas perhe ja 51 sisarpuolta – tällainen oli nuori Osama bin Laden

"Aika hiljainen, ei paljon erottunut joukosta." "Iloisesti hymyilevä, tosi kiva ihminen" Näin Osama bin Ladenia, myöhemmin maailman etsityintä terroristia, kuvailtiin Ruotsissa, jossa hän kävi nuorena useita kertoja perheensä kanssa.

Runsas lentäminen koitui kuitenkin perheen kohtaloksi: Osaman nuoruutta leimasivat perheenjäsenten kuolemat lento-onnettomuuksissa.

Bin Ladenin perhe matkusteli useamman kerran Ruotsissa. Vanhemmat veljet kiersivät maata lentäen, nuoremmat limusiinilla. Seurueen naiset liikkuivat bussilla. 

Ruotsin-matkailun taustalla olivat perheen liikeasiat. Tunnetuksi tulleessa hyväntuulisessa ryhmäkuvassa bin Ladenin perhe vierailee Falunissa Ruotsissa vuonna 1971. Perheyhtiö teki tuolloin isoveli Salem bin Ladenin johdolla liiketoimia Volvon kanssa. Pikkuveli Osama oli 16-vuotias.

Falunin kuvassa näkyy Osaman sisaruksia sekä ruotsalaisia hotellin työntekijöitä. Heidän joukossaan olivat Christina ja Lars Åkerblad, hotelli Astorian omistajat. Osama asui vierailuillaan juuri Astoriassa.

– Totta kai tämä on Osama, hänet tunnistaa hymystä, totesi Christina Åkerblad yli 30 vuotta myöhemmin Aftonbladetille.

Hotellissa bin Ladenit muistetaankin mukavina ja sympaattisina asiakkaina, jotka antoivat runsaita tippejä. 

– He olivat yksinkertaisesti tosi kivoja ihmisiä. Kohteliaita ja siistejä. 

Nuorella Osamalla oli vierailullaan mukana laukullinen kultakoruja ja jalokiviä. 

– Laukut olivat ihan avoimesti esillä kun siivosin heidän huonettaan, hämmästelee Åkerblad.

Rahan levittely ei ole ihme, sillä bin Ladenin perhe oli jopa saudien mittakaavassa upporikas.

Lento-onnettomuudet veivät isän ja isoveljen

Osama bin Laden syntyi Riadissa Saudi-Arabiassa vuonna 1957 tai 1958. Perhe oli valtava. Vaikka Osama oli isänsä ja äitinsä ainoa lapsi, isän ja ainakin kymmenen äitipuolen kautta sisarpuolia oli kaikkiaan 51. Osama oli järjestyksessä seitsemästoista.

Isä Mohammed bin Laden oli jemeniläinen maahanmuuttaja, joka omisti yhden Saudi-Arabian suurimmista rakennusyrityksistä. Yhtiö kehittyi myöhemmin jättimäiseksi monialayritykseksi joka toi maahan kaikkea autoista limonadeihin.

Osama bin Ladenin isä Mohammed kuoli vuonna 1976 lento-onnettomuudessa Saudi-Arabiassa. Pilotti oli Yhdysvaltain kansalainen, ja onnettomuuden syyksi on epäilty pilotin arviointivirhettä.  

Tällainen oli Osama bin Laden 1:35

Seitsemän uutiset 2.5.2011: Tällainen oli Osama Bin Laden

Uudeksi perheenpääksi nousi bin Ladenin vanhin velipuoli Salem bin Laden, ja juuri Salemin kanssa Osama päätyi kiertämään Ruotsiakin. 

Nuori Osama sai vauraan ja etuoikeutetun ihmisen kasvatuksen. Monet sisaruksista kävivät länsimaiden tunnetuimpia yliopistoja ja työskentelivät isän yrityksessä. Osama sen sijaan vietti nuoruutensa lähempänä kotiseutuja. Hän kävi koulunsa Saudi-Arabian merkittävässä satamakaupungissa Jeddassa, opiskeli talousalaa ja meni varhain naimisiin. 

Vuonna 1988 suvun uutta päämiestä kohtasi samanlainen kohtalo kuin isääkin. Salem bin Ladenin pienkone lensi voimalinjoihin vuonna 1988 Teksasissa Yhdysvalloissa. 

Afganistanin sota kasvatti jihadistin

Osama bin Laden liittyi Jeddassa Muslimiveljeskuntaan, mikä onkin saudimiesten keskuudessa hyvin tavallista. Siellä hän sai uskonnollisen herätyksensä.

Osamalle Islam oli enemmän kuin uskonto. Yliopistovuosinaan 70-luvun loppupuolella Osama tutustui radikaaliin islamistijohtajaan Abdullah Azzamiin, jonka mielestä kaikkien muslimien pitäisi ryhtyä kirjaimelliseen jihadiin eli pyhään sotaan luodakseen islamilainen valtio. Tämä vetosi nuoreen Osamaan. Tätä vaivasi se, kuinka länsimaiset vaikutteet vähä vähältä täyttivät Lähi-idän elämäntavan. 

Kun neuvostojoukot miehittivät Afganistanin vuonna 1979, Azzam ja Osama matkustivat Pakistanin ja Afganistanin rajalle liittyäkseen vastarintajoukkoihin. He eivät päätyneet taistelemaan ase kädessä itse vaan järjestelemään joukkojen rahoitusta ja suunnittelua. He kutsuivat väkeä kaikkialta Lähi-idästä osallistumaan Afganistanin sotaan. Järjestöä kutsuttiin Makhtab al-Khidamatiksi. 

Perhe takavarikoi passin

Al-Qaida syntyi kymmenen vuotta myöhemmin. Bin Laden palasi Saudi Arabiaan vuonna 1989, kun neuvostojoukot olivat vetäytyneet Afganistanista. Hänestä oli kuitenkin tällä välin kehittynyt länsivastainen kiihkoilija, joka oli käynyt suhteellisen länsimaalaiselle perheelleen vieraaksi.

Perhe yritti hillitä Osaman julkisia esiintymisiä ja sukulaiset jopa takavarikoivat hänen passinsa. Yritykset jäivät kuitenkin vaille vaikutusta. Välit perheeseen katkesivat lopulta kokonaan ja Osama onnistui lähtemään Sudaniin rakentamaan järjestöään. 

Pian Jemenissä nähtiin ensimmäinen Osama bin Ladenin terrori-isku amerikkalaisia rauhanturvajoukkoja vastaan Adenissa. Tulokset jäivät tavoitteeseen nähden heikoiksi. Yhtään amerikkalaista ei kuollut, sen sijaan kaksi itävaltalaista turistia sai surmansa. 

Vuosi vuodelta Osaman iskut kuitenkin lisääntyivät ja voimistuivat. Vuonna 1998 pommit räjähtivät yhtä aikaa Yhdysvaltain suurlähetystöjen luona Nairobissa ja Dar-es-Salaamissa. Yhteensä 224 ihmistä kuoli, ja al-Qaida ilmoittautui tekijäksi.

Vuonna 2001 al-Qaida toteutti suurimman iskunsa New Yorkin World Trade Centeriin.

Videokooste: Lentokoneet lentävät kaksoistorneihin 11.9.2001 6:06

Videokooste: Lentokoneet lentävät World Trade Centerin kaksoistorneihin 11.9.2001.

Bin Ladenin suvun lahjoituksia kavahdettiin 

911-iskujen jälkeen perhe katkaisi suhteet Osamaan. Perheen pää ja Osaman setä sheikki Abdullah bin Laden sanoutui täysin irti Osamasta.

– Kaikki perheenjäsenemme tuomitsevat kaiken väkivallan ja terrorismin, vaikka Osama olisi sen takanakin, Abdullah totesi välittömästi iskujen jälkeen.

Perheenjäsenet olivat tosin joutuneet sanoutumaan Osamasta irti ennenkin. Sama keskustelu käytiin jo 1998 Afrikassa tehtyjen iskujen jälkeen, mutta vasta WTC-iskut tekivät Osamasta Yhdysvaltain päävihollisen.

Irtisanoutuminen Osamasta on kuitenkin toiminut vain osittain. Esimerkiksi Harvardin yliopistossa on jouduttu käymään vaikeita keskusteluja toimittajien ja yliopistovaikuttajien kanssa sen jälkeen kun tuli tietoon, että bin Ladenin perhe on lahjoittanut miljoonia dollareita yliopistolle.

Osama ei liity lahjoituksiin mitenkään, mutta bin Ladenin nimi yhdistynee lähinnä häneen vielä vuosikymmenien ajan.

Osama bin Ladenin kuolemasta viisi vuotta 2:05

LÄHTEET: Najwa bin Laden/Omar bin Laden/Jean Sasson: Growing up bin Laden, Aftonbladet, History.com, Guardian, Vanity Fair

Lue myös:

    Uusimmat