Uponorin pääomistaja torppasi belgialaisten ostohalut – osake ampaisi nousuun

Suomalaisten suosituin sijoituskohde on edelleen pankkitili 9:37
Suomalaisten suosituin sijoituskohde on edelleen pankkitili

Uponorin osake lähti maanantaina nousukiitoon yrityskauppaspekulaatioiden keskellä. Analyytikko arvioi, että neuvottelut Uponorin myymisestä jatkuvat.

Rakennustekniikkayhtiö Uponorin suurin omistaja Oras Invest ilmoitti maanantaina, ettei se aio hyväksyä samana päivänä julkistettua belgialaisen Aliaxiksen ostotarjousta.

Vedenhallintaratkaisuja tarjoava Aliaxis julkisti maanantaina ei-sitovan aikomuksen tehdä julkinen ostotarjous talotekniikkaa valmistavasta Uponorista.

Mahdollinen tarjous olisi 25 euroa käteisenä kustakin liikkeeseen lasketusta ja ulkona olevasta Uponorin osakkeesta. Helsingin pörssissä Uponorin osakkeen päätöskurssi oli perjantaina 17,3 euroa, joten preemio olisi 44,6 prosenttia perjantain kurssiin nähden. Uponorin osake ampaisikin maanantaina runsaan 40 prosentin nousuun.

Uponorista runsaan neljänneksen omistava Oras Invest päätyi arvioinnin perusteella siihen, ettei tarjous kuvasta Uponorin todellista arvoa.

Ei vielä kuolinisku

OP:n analyytikko Juho Saarinen arvioi, ettei Oras Investin ilmoitus ollut vielä kuolinisku Aliaxisin ostoaikeille, vaikka se vähentääkin todennäköisyyttä kaupan toteutumiselle sellaisenaan.

– Uskon, että neuvotteluja ainakin jatketaan. Se on sitten eri asia, että johtavatko ne mihinkään, Saarinen sanoi STT:lle.

Saarisen mukaan Aliaxisin tapa tuoda ostoaikeensa julkisuuteen ei-sitovana aikomuksena on epätyypillinen, muttei myöskään ennennäkemätön.

–  Kyllähän se tuo painetta Uponorin hallitukselle, että täytyy neuvotella ja käydä tämä tarjous huolellisesti läpi ennen kuin oma kanta muodostetaan.

Ensimmäinen tarjous jo edelliskeväänä

Aliaxis kertoi lähestyneenä Uponoria mahdollisella tarjouksella jo viime toukokuussa, mutta neuvottelut päättyivät tuloksettomina.

Yhtiön toimitusjohtajan Eric Olsenin mukaan yhdistyminen vahvistaisi Aliaxisin asemaa yhtenä maailman johtavista vedenhallintaratkaisujen tarjoajista. Hän sanoi uskovansa vakaasti, että ehdotus olisi Uponorin ja sen osakkeenomistajien edun mukainen.

Aliaxisin osakeomistus Uponorista nousi perjantaina yli viiden prosentin. Mahdollisen tarjouksen vähimmäishyväksymisehto on yli 60 prosentin osuus.

Lue myös:

    Uusimmat