UPI:n Särkkä: Taistelupanssarien lähettäminen ei tee Natosta sodan osapuolta – "Tässä on iso ero"

6:33
Tutkijatohtori Iro Särkkä Ulkopoliittisesta instituutista kommentoi Naton roolia Ukrainan sodassa Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori pitää Venäjän puheita Natoa vastaan sotimisesta vääristeltynä informaationa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov piti aamupäivällä puheen, jossa hän toisti useasti kuultuja väitteitä natsismista ja siitä, että Venäjä sotii tosiasiassa Natoa vastaan, koska Nato tukee vahvasti Ukrainaa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Iro Särkkä sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa puheiden olevan Venäjän propagandaa, jota ei pidä uskoa.

–  Nato-maat tukevat Ukrainaa materiaalisin suorituskyvyin ja kouluttavat jopa joukkoja. Nato ei ole kuitenkaan organisaationa taistelemassa Ukrainan sodassa. Tässä on iso ero, Särkkä sanoi.

Hän muistutti Naton sanoneen useaan otteeseen vuoden aikana, ettei se voi olla konfliktissa osapuolena.

–  Se (Naton osapuolena olo) tarkoittaisi, että konflikti kiihtyisi ja pahenisi. Nato pitää huolta, että yhteinen puolustus ja pelote toimii. Se on syy siihen, että Nato on lisännyt joukkojen määrää omilla alueillaan Nato-alueen sisällä, Särkkä sanoi.

"Pidän tankkien lähettämistä todennäköisenä"

Nato-maiden sotilasjohtajat ovat tavanneet tänään Brysselissä Naton päämajassa. Asialistalla on ollut muun muassa aseapu Ukrainaan. Leopard-panssarivaujuen lähettämiseen tarvitaan asevientilupa Saksalta, sillä vaunut on valmistettu Saksassa. Särkkä pitää todennäköisenä, että lupa heltiää.

Hän muistutti, että varsinaisen päätöksen tekevät puolustusministerit, eivät tänään kokoontuneet sotilasjohtajat.

 – Nato-maiden puolustusministerit kokoontuvat ilmeisesti Ramsteinissa lentotukikohdassa perjantaina. Uskon, että lupa tulee Saksan taholta.

Ainakin Puola on kertonut halukkuudesta luovuttaa Leopard 2 -panssarivaunuja Ukrainalle. 

– Tarvittaessa niitä voitaisiin lähettää, mikäli päästään yhteisymmärrykseen. Pidän sitä erittäin todennäköisenä, Särkkä kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja