Jari Isometsä näki Therese Johaugin jo hätääntyvän – "Hyvin iso merkitys"

3:14
Tulosruutu selvitti Tour de Skin perjantain kilpailujen tapahtumat.

Therese Johaugin puhde Tour de Skin perinteisen hiihtotavan 10 kilometrin yhteislähtökilpailussa Val di Fiemmessä meni totaalisesti prinkkalaan. Norjan supertähti kaatuili kahteen otteeseen ja jäi neljänneksi. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä näki Johaugin hätääntyneenkin.

Johaug kaatui jo ensimmäisen hiihtolenkin aikana pitkän laskun jälkeisessä kaarteessa, ja hänen pakettinsa meni sekaisin. Norjalainen itse sanoi tunteneensa kaatumisen jälkeen, "ettei oikein ollut minun päiväni".

– Siinä näkyi, että hän hätääntyi ja maitohappotasot nousivat hetkellisesti korkealle. Se näkyi loppuun saakka. Vaikka se oli pieni ja mitätön kaatuminen, sillä oli hyvin iso merkitys tämän päivän kisaan, Isometsä ruotii.

Lisäksi Johaugilla oli Isometsän arvion mukaan poikkeuksellisen huono suksi.

– Se ei luistanut eikä pitänyt. Kun saman maan urheilija Astrid Uhrenholdt Jacobsen voitti, kyllä siellä on suksen valinnassa tapahtunut virhe. Hän on itse tehnyt sen virheen. Voitelu on varmasti ollut kohdallaan.

Johaug oli silti mukana pelissä kisan loppuvaiheille, kunnes hän kompuroi uusiksi. Samassa rytäkässä karahti kiville maannaisen Ingvild Flugstad Östbergin mahdollisuudet palkintosijoille, kun tämä kärsi Johaug-kolarissa myös sauvarikon.

– Näitä tapahtuu yhteislähtökisoissa. Harmittavia tapauksia yksittäisten urheilijoiden kohdalla, mutta toisaalta tuo tarjosi mielenkiintoisen kärkikolmikon (Jacobsen, Ebba Andersson, Katharina Hennig), vaikka tuo kärkikolmikko olisi toki voinut olla muutenkin.

"Hitto, minähän pääsen palkintopallille"

Vaikka Johaugilla ei ollut paras pito ja luisto ja hän kaatuili, viime kisat ovat yhtä kaikki osoittaneet sen, että kärki on naisissa tasoittunut. Johaug jäi normaalimatkojen kisoissa toista kertaa peräjälkeen ilman voittoa.

– Johaugillakaan ei kestä olla huono päivä ja huono suksi. Vielä alkutalvesta hän olisi kestänyt huonon suksen ja voittanut silti. Nyt ei enää. 

Todellinen yllätysnimi kärkisijoilla oli kolmanneksi sijoittunut Hennig. 23-vuotias saksalainen sivakoi ensimmäistä kertaa urallaan maailmancupissa palkintokorokkeelle.

– Hän on jo väläytellyt muutamia hyviä hiihtoja, mutta ei läheskään tuon tasoisia kuin tänään. Loppuratkaisussa näki hyvin, että Hennig oli kovin tyytyväinen, kun tajusi pääsevänsä palkintopallille. Hän ei oikein edes osallistunut voittokamppailuun.

– Nämä on niitä, kun ensimmäisen kerran huomaa, että hitto, minähän pääsen palkintopallille. Silloin ei huomaa voittaa. Tuli se tunne, että hän ei ollut valmis siihen taisteluun. Se tuli yllättäen, mutta tilanne on varmaan jo ensi kerralla toinen. Nämä asiat on yksi kerrallaan koettava.

Anne Kyllönen kokeilee rajojaan

Tourin suomalaisnaisten kärkikaksikko hiihti viime kisoihin nähden odotetunlaisesti, Kerttu Niskanen 12:nneksi (+30,7) ja Anne Kyllönen 16:nneksi (+59,8).

– Vauhti ei vain tällä hetkellä riitä kärkeen. Seitsemän–kahdeksankin urheilijaa menee siellä omaa tahtia.

– Nuo ovat aika lailla maksimisijoja, joita Kerttu pystyy ottamaan tämänhetkisessä vireessään ja vastustajien tämänhetkisessä vireessä.

Kyllönen oli vielä 7,5 kilometrin kohdalla Niskasen kannassa, siinä kohtaa sijalla 14, mutta seinä tuli loppukilometreillä vastaan.

– Annella kävi juuri samalla tavalla kuin edellisessäkin kisassa. Hyvännäköistä hiihtoa, hyvä alku. Sitten täydellinen sippaaminen, jäi 40 sekuntia viimeisellä 2,5 kilometrillä. Yhdeksän kilometrin kohdalla nousussa näytti siltä, että pääseekö tuo maaliin ollenkaan.

Isometsä kehuu Kyllöstä kovan luonteen osoittamisesta.

– Moni antaisi periksi aikaisemmin, että ei hitto, tässähän tulee kuolema, nyt pitää ottaa vähän varovaisemmin. Tosi änkyrään hän veti itsensä ja tilttasi ihan täysin.

– Annella on selkeästi tahtoa hiihtää kovempaa kuin mitä tällä hetkellä pystyy. On hyvä, että on tahtoa – jonakin päivänä taas pystyykin. Rajoja pitää kokeilla.

Niskanen jatkaa Touria kokonaiskilpailun 13. sijalla. Kyllönen on 17:ntenä ja perjantaina 38:nneksi sijoittunut Vilma Nissinen 34:ntenä. Johaug johtaa Touria 19 sekunnin erolla ennen Östbergiä.

Jäljellä ovat vielä lauantain perinteisen sprintti ja 10 kilometrin loppunousu sunnuntaina vapaalla hiihtotavalla.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja