Upea näky! Helsingin jäteautoista voi bongata jatkossa taidetta: Ensi viikolla liikenteeseen lähtee citykettu, joka muistuttaa kierrätyksen tärkeydestä

Helsingissä voi ensi viikosta lähtien bongata jäteauton, jonka kyljessä komeilee kuvataitelija Jussi TwoSevenin maalaama citykettu. Teoksen teemana on muovin kierrätys.

Teos löytyy ensin yhden auton kyljestä, mutta pian kettu seikkailee useammassakin autossa, kertoo Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY:n) ympäristöasiantuntija Minna Partti MTV Uutisille.

– Tajusimme, että jäteautojen kyljessähän on paljon tyhjää tilaa, ja päätimme kertoa jätteenlajittelusta kuvataiteen keinoin!

HSY on uusimassa reilun sadan jäteauton kantaansa. Siirtymä tapahtuu usean vuoden sisällä, mutta tarkoituksena on, että uusia autoja kaunistaisivat ympäristöaiheiset taideteokset.

– Autokanta uudistuu sitä mukaa kun jätekuljetusurakoita kilpailutetaan, kertoo Partti.

Useamman vuoden hanke

HSY:n jäteautokanta uudistuu hiljalleen. Projekti Jussi TwoSevenin kanssa on järjestyksessään toinen taiteilijayhteistyö.

Helsingissä kulkee myös jäteautoja, joiden kyljessä on kuvataiteilija Jani Leinosen ruokahävikki-installaatio.

– Ensimmäisen jäteautoteoksen teki kuvataiteilija Jani Leinonen helmikuussa. Seuraavasta taiteilijasta ei ole vielä tietoa, mutta etsimme projektiin mahdollisimman erilaisia taiteilijoita.

Seuraava teos tulee komistamaan jäteautoja aikaisintaan ensi vuoden puolella, Partti arvelee.


Muovinkierrätys pakolliseksi vuonna 2021

Tällä hetkellä muovin kierrättäminen on pääkaupunkiseudulla vapaaehtoista.

Se muuttuu pakolliseksi vähintään viiden huoneiston kiinteistössä vuonna 2021.

HSY:n Minna Partti kertoo, että pääkaupunkiseudun kiinteistöistä 68 prosenttia kierrättää muovinsa jo tässä vaiheessa.

Lue myös:

    Uusimmat