Unohtuvatko nimet nolosti? Näin parannat nimimuistiasi!

Mikään ei ole kiusallisempaa, kuin uuden työkaverin tai kumppanin sukulaisen nimen unohtaminen. Lue neljä konstia, jotka auttavat muistamaan nimet paremmin!

Onko tämä tilanne tuttu? Tunnistat kyllä juttukaverisi kasvot ja tiedät tilanteen, missä olet hänet tavannut, mutta nimestä sinulla ei ole minkäänlaista muistikuvaa. Jännität jatkuvasti, että joudut jostain syystä huikkaamaan kaverille jotain. Kauhuksesi tämä nimetön tuttava myös puhuttelee sinua etunimelläsi, joten selvästikään kiusallinen tilanne ei ole molemminpuolinen.

Kokeile jatkossa näitä pieniä kikkoja, joiden avulla vältät nimen unohtamisen ja kiusalliset tilanteet.

1. Toista nimi esittäytyessänne

Kun uusi ystäväsi kättelee sinua ja kertoo nimensä, sano reippaasti ääneen, että ”Hauska tavata, Anna!” Näin nimi painuu tehokkaammin mieleesi. Jos toistaminen saman tien tuntuu hassulta, voit toistaa nimen jossain toisessa lauseyhteydessä. Jos paikalla on useampia ihmisiä, nimen toistaminen on erittäin normaalia. Kohdista huomiosi uuteen tyyppiin, ja kysy jokin hänelle kohdistettu, kohtelias kysymys ja toista samalla hänen nimensä, esimerkiksi ”Anna, mitä lomasuunnitelmia teillä on?”. Kysymällä uudelta tuttavuudelta kuulumisia jäät hänen mieleensä positiivisessa valossa. Tämä on hyvä asia varsinkin työpaikalla.

2. Yhdistä nimeen luonteenpiirre

Toista hiljaa mielessäsi uuden tuttavuuden nimi, ja yhdistä nimeen jokin ominaispiirre, joka helpottaa muistamistasi. Keksi vaikka samalla alkukirjaimella alkava adjektiivi kuvailemaan henkilöä: esimerkiksi ”pitkä Pekka” tai ”ruskeahiuksinen Raija”.

3. Luota muistiinpanoihin

Tee älypuhelimeesi salainen kansio, johon kirjotat ylös uusia tuttavuuksia. Voit kirjoittaa nimen perään asiayhteyden, josta tunnet henkilön, ja yhteystiedot. Toinen hyvä keino on kertoa uudesta tuttavuudesta parhaalle ystävälle tai puolisolle. Keskustelun kautta muistat myös nimen paremmin.

4. Entä jos nimi silti unohtui?

Joskus sille ei voi mitään, että uuden työkaverin tai naapurin nimi on täysin unohtunut. Pahoittele kauniisti, ja totea, että olet harmiksesi todella surkea nimissä. Kerro, että muistat kyllä missä olette tavanneet ja mistä olette puhuneet. Näin tuttavalle ei tule tunnetta, että olet unohtanut koko keskustelun. Jos olette tavanneet juhlissa, kerro että muistat kyllä jutelleesi henkilön kanssa kyseisessä tapahtumassa. Tähän väliin voit kätevästi sanoa pahoitellen, että olet unohtanut hänen nimensä. Jos käy hyvin, tilanne on molemminpuolinen, ja voitte kätellä uudestaan ilman kiusaantumista.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat