Unohtumaton loma Englannissa: elä lempielokuvasi- ja sarjasi todeksi!

Ratko murhamysteeriä, seikkaile mestarietsivien jalanjäljissä tai heittäydy yläluokan elämään. Iso-Britanniassa matkailija voi sukeltaa suosikkielokuviensa tai tv-sarjojensa maailmaan.


Murhamysteeri junassa


Agatha Christien romaanit ja niiden pohjalta luodut elokuvat kiehtovat sukupolvesta toiseen. Christien luoma Hercule Poirot on seikkaillut televisiossa jo 25 vuotta, mutta nyt rakastettu sarja on tulossa päätökseensä. Sen kunniaksi legendaarinen matkanjärjestäjä Orient Express järjestää tämän vuoden aikana ylellisiä junamatkoja ympäri Iso-Britanniaa Christien hengessä.


Perinteikkäät The British Pullman ja Northern Belle -junat kuljettavat matkalaisia niin kuningaskunnan historiallisiin kaupunkeihin kuin vaikkapa ajankohtaisiin urheilutapahtumiin. Matkustajat voivat eläytyä Poirot'n maailmaan osallistumalla junamatkallaan murhamysteerin selvittämiseen – jännitysnäytelmän takaavat mukana olevat näyttelijät.


Matka tulee varata maaliskuun 2014 loppuun mennessä ja junan kyytiin hypätä ennen vuoden 2014 loppua. Hinnat lähtevät 205 punnasta per henkilö ja sisältävät ruokailun.


Sherlock Holmesin jäljillä


Poirot'n veroinen mestarietsivä on tietysti brittien ikioma Sherlock Holmes. Arthur Conan Doylen luoman salapoliisin jäljille pääsee Lontoossa tämän kotikadulla Baker Streetillä, jossa kävijää tervehtii iso Sherlock Holmesin patsas. Sherlock Holmes museon osoite on tietenkin 221b Baker Street, mutta museon löytäminen vaatii salapoliisityötä. Todellisuudessa sijainti on Baker Street 237 ja 241 välissä.


Tunnelmaan voit virittäytyä myös teemaan sopivan ruokailun ja tuopillisen ääressä The Sherlock Holmes Pubissa.  Charing Crossin metroaseman lähellä sijaitsevassa pubissa nautitaan myös Sherlock Holmes-esineistöstä. Perinteikäs ravintola Simpson's-in-the-Strand puolestaan on kestinnyt lontoolaisia jo vuodesta 1828, ja siellä voi edelleen aistia viktoriaanisen ajan hengen. Myös Conan Doylen legendaarinen hahmo nautti illallista Simpson'sissa.


Holmes-fanin kannattaa pistäytyä myös British Museumissa, Royal Opera Housessa ja dekkareihin erikoistuneessa Murder One-kirjakaupassa.

Astu Austenin maailmaan


Rakastatko romanttisia romaaneja? Jane Austenin iki-ihanat tarinat heräävät eloon Chatsworth Housessa,
Chatsworthin upea kartano Derbyshiressä on Devonshiren herttuaparin koti. Kartanon maat ovat kuuluneet Cavendishin suvulle jo 1500-luvulta lähtien.

Chatsworth House on tarjonnut hulppeat puitteet useille elokuville. Vuoden 2005 Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnissa se esiintyi herra Darcyn Pemberleynä.


Vierailija voi eläytyä yläluokan elämään esimerkiksi sonnustautumalla historiallisiin vaatteisiin. Chatsworthissa pääsee myös ihastelemaan taidekokoelmia, viettämään vaikkapa maalaismarkkinoita ja maistelemaan perinteisiä brittiherkkuja. Chatsworthin mailla on tarjolla majoitusvaihtoehtoja ja romanttisessa romaanimiljöössä voi viettää jopa unelmiensa hääjuhlat.

Todellinen Jane Austen-fani vierailee myös Bathin historiallisessa kaupungissa ja Hampshiressa Chawtonin kylässä kirjailijan kotimuseossa.


Teehetki Downton Abbeyssä


Draamasarja Downton Abbey on hurmannut myös suomalaiset. Crawleyn perheen kotipaikka on todellisuudessa Highcleren linna Hampshiressa.

Komeassa linnassa voi nauttia vaikkapa iltapäiväteetä ja käyskennellä puistossa sarjan ladyjen ja lordien tapaan. Highcleressä voi tutustua myös linnan entisen isännän, kuulun egyptologi jaarli Carnarvonin kokoamaan egyptiläiseen esineistöön.


Velhoja ja ritareita


Harry Potter houkuttelee turisteja kotikulmilleen. Daily Mailin mukaan Tylypahkan velhokoulua elokuvissa esittäneen Alnwickin linnan kävijämäärät ovat nousseet viime vuosina hurjasti. Northumberlandissa sijaitseva keskiaikainen linna on toiminut myös lukuisten muiden elokuvien näyttämönä, esimerkiksi Robin Hood-filmatisoinneissa.

Alnwickin linnassa sinäkin voit sonnustautua historiallisiin vetimiin ja kokeilla taitojasi vaikkapa ritarina. Luonnollisesti tarjolla on myös oppitunteja luudalla lentämisessä Tylypahkan tapaan.

Leiki James Bondia tai Bridget Jonesia

Matkanjärjestäjä Britmovietours tarjoaa turisteille retkiä tunnettujen brittileffojen kuvauspaikoille.

Esimerkiksi James Bond -faneilla on mahdollisuus nähdä elokuvien kuvauspaikkoja Lontoossa aina oikeasta Salaisen palvelun päämajasta elokuvastudioihin asti. Tarjolla on myös mahdollisuus ajella Bondin käyttämällä autolla tai pikaveneellä Lontoon keskustassa ja tavata joku elokuvissa mukana ollut näyttelijä tai tuotantotiimin jäsen. Tai ehkä haluat mieluummin opetella valmistamaan agentin lempidrinkin, Vodka Martinin?

Vastaavia kierroksia on tarjolla myös muun muassa Bridget Jonesin, Notting Hillin, Da Vinci koodin tai vaikkapa tv-sarjojen Emmerdale, Midsomerin murhat ja Sydämen asialla faneille.


Lähteet: visitlondon, orient-express.com, highclerecastle.co.uk, chatsworth.org, alnwickcastle.com, dailymail.co.uk, britmovietours.com

Kuvat Visit Britain

Lue myös:

    Uusimmat