Unohtuiko mökiltä särkylääke tai laastari? Kokeile lääkkeettömiä parannuskeinoja

Kesämökillä, puistossa tai tien päällä ei aina ole mukana laastaria tai särkylääkettä. Silloin avuksi otetaan usein muut keinot tai jopa kansanperinteisiin pohjaavat niksit – lääkkeettömiä parannuskeinoja löytyy yllättävän paljon.

Moni meistä muistaa lapsena peittäneensä pihaleikeissä haavan ratamonlehdellä ja jatkaneensa sitten iloisesti kesätemmellystä.

– Haavoille sopivat ratamonlehtien lisäksi esimerkiksi apilat, suolaheinät, valkopeippi, piparjuuren lehdet, poimulehdet ja auringonhattu-uute, listaa professori Sinikka Piippo Luomuksen kasvitieteen yksiköstä.

Piippo uskoo, että vaikka suurin osa suomalaisista ei osaa hyödyntää ”vanhan kansan niksejä”, osalla on tietoa runsaastikin.

– Tietoa löytyy runsaasti esimerkiksi netistä, lehdistä ja kirjoista, jos aihe vain kiinnostaa.

Helpotus hyönteistenpistoihin ja palaneeseen ihoon

Haavojen hoitaminen luonnon antimilla ei ole ainoa toimiva ”pihaparannusniksi”. Piippo luettelee nopeasti apukeinoja muun muassa hiertymiin, hyönteisenpistoihin auringonpolttamiin.

– Rohtorautayrtin lehdet auttavat, jos kantapäihin tai muualle jalkoihin tulee hiertymiä. Lehtiä pitää hiukan pehmittää ennen käyttöä, ja laittaa sitten iholle suonipuoli ihoa kohti. Kun lehti kuivuu, sen tilalle vaihdetaan uusi, Piippo neuvoo.

Hyönteisenpistoihin saa apua auringonhatusta, laventelista, ratamoista, pihatähtimöstä ja sitruunamelissasta. Auringonpolttamat puolestaan rauhoittuvat vaikkapa mintun, pihatähtimön tai kehäkukan lehtien alla.

– Lisäksi pihka haavan päällä lievittää tulehdusta, ja siankärsämöllä on verenvuotoa pysäyttävä maine.

Toimivammat kikat ovat tietysti niitä, jotka on jo itse testattu ja hyviksi havaittu. Piippo uskoo auringonhatun tehoon.

– Olen aina käyttänyt haavoihin auringonhattua uutteena, oli kyse sitten ihmisestä tai eläimestä. Se auttaa nopeasti.

Lähde: Deski

Lue myös:

    Uusimmat