Unohda talvimyrsky – tämä keli on autoilijalle vaarallisin!

Luulitko, että talvimyrsky on pahin ajokeli? Näin ei ole. Poimi Autokoululiiton vinkit joululiikenteeseen.

Pitkä matka joulupyhien viettoon ja muistikuvat ruuhkista tuskastuttavat jo valmiiksi.

Tutkikaa reittivaihtoehtoja ja aikataulua etukäteen, vaikka yhdessä koko perheen voimin, kehottaa Autokoululiiton puheenjohtaja ja kokenut liikenneopettaja Jarmo Jokilampi. Joulun ajan vähäinenkin luonnonvalo kannattaa hyödyntää ajamisessa, jos se vain on mahdollista.

Virkein ja rautahermoisin kuljettaja on joululiikenteessä taitavin 

Kaikkien muiden valmisteluiden ohella Jokilampi kannustaa kiinnittämään erityistä huomiota kuskin valintaan.

Lue myös Motivan vinkit joululiikenteeseen:

Muista, ettei joululiikenteessä kannata kiirehtiä. Maltti on ehdottomasti valttia: olethan mieluummin ehjänä perillä hieman myöhemmin kuin kiirehtimällä ja aiheuttaen mahdollisia vahinkoja. Varmista koko perheen ehjänä säilyminen seuraamalla liikennetilanteita ja sopeuttamalla tilannenopeudet niiden mukaan.

Ennen autoon pakkautumista on hyvä huolehtia auton tyhjentäminen turhasta kuormasta. Näin lahjat ja omat tavarat mahtuvat kyytiin paremmin. Tiesithän, että painava auto kiihtyy hitaammin ja polttoainetta kuluu turhaan.

Lyhyet matkat kannattaa aina kävellä.

Lähde: Motiva

– Me suomalaiset osaamme huoltaa autot, mutta entäpä kuskin huoltaminen? Oikea asenne on tärkein turvallisuustekijä liikenteessä, joten rattiin ei saa päästää kiukkuista tai väsynyttä kuskia.

– Väsyneellä ja levottomalla ajokyky heikentyy samaan tapaan kuin päihtyneellä. Perheen virkein ja rautahermoisin kuljettaja, on joulun liikenteessä se taitavin, Jokilampi muistuttaa.

-1 ja + 1 välillä on pahin ajokeli

Suomalaiset pelkäävät talvimyrskyjä. Todellisuudessa nollan pinnassa oleva keli on liikenteessä se vaarallisin.

– Nyt on tärkeää muistaa täyttää tuulilasinpesunestesäiliö ja puhdistaa tuulilasi myös sisäpuolelta, muistuttaa liikenneopettaja Harri Keski-Rekilä. Kelit ovat pakastumassa, joten tuulilasinpesunestesekoituksen tulee olla riittävän pakkasen kestävää.

Pakkasen lisäksi joulun sääennuste lupailee hyvin vaihtelevia ajokelejä eri puolille maata: loskaa, lunta ja jäätä. Joululiikenteen kaikilta kuljettajilta tarvitaan siis oikeaa, muut tienkäyttäjät huomioivaa asennetta.

Lähde: Suomen Autokoululiitto ry

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja