Unkarin parlamentti ei äänestäkään Ruotsin Nato-jäsenyydestä maanantaina

Niinistö: Ruotsin Nato-hyväksyntä eri aikaan palvelee muiden kuin Suomen etua 4:10
Katso myös: Niinistö: Ruotsin Nato-hyväksyntä eri aikaan palvelee muiden kuin Suomen etua

Unkarissa valtapuolue Fideszin edustajat aikovat boikotoida maanantaille kaavailtua parlamentin kokoontumista, Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoi unkarilaismedia ATV:n tietojen pohjalta. 

Maanantaille suunniteltu äänestys Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnista siis siirtynee, ja istunto näyttäisi peruuntuvan.

Unkarin suunnitelmista Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksynnän suhteen on liikkunut ristiriitaisia tietoja. 

Maanantain istunnon koolle kutsumisessa aloitteellisena oli Unkarin oppositio. 

Fideszin edustajat puolestaan ovat sanoneet, että asiasta äänestäminen voi odottaa Unkarin parlamentin paluuta talvitauolta. Parlamentti on talvitauolla helmikuun 26. päivään asti.

Epäselvyyttä pääministerien tapaamisen ajankohdasta

ATV:n mukaan Unkarin pääministerin Viktor Orbanin kansliapäällikkö Gergely Gulyas on sanonut, että Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin pitäisi tulla Budapestiin ennen Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointia.

Orban kutsui aiemmin Kristerssonin vierailulle Unkariin. Kristersson tapasi Orbanin torstaina Brysselissä EU-huippukokouksen yhteydessä. 

Kristersson sanoi tuolloin haluavansa tavata Orbanin Budapestissa vasta sitten, kun Unkari on jo ratifioinut Ruotsin Nato-jäsenyyden.

Ruotsin pääministeri kertoi, että hän ei Brysselin-tapaamisessa saanut mitään tarkkaa tietoa päivämäärästä, jolloin Unkari mahdollisesti ratifioi Ruotsin Nato-jäsenyyden. Hän ei myöskään spekuloinut, milloin Budapestiin mahdollisesti matkaisi.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on sanonut Ruotsin voivan luottaa siihen, että Unkari ratifioi Ruotsin Nato-jäsenyyden helmikuun loppuun mennessä.

Unkari on ainoa Nato-maa, joka ei ole ratifioinut Ruotsin jäsenyyttä. Pitkään viivytellyt Turkki ratifioi Ruotsin jäsenyyden tammikuussa.

Unkarin ratifioinnin jälkeen Ruotsista voi tulla virallisesti Naton 32. jäsenmaa.

Suomessa Unkarin parlamentin äänestyksen siirtymisestä kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat