Ruotsin Kristersson tapasi Unkarin Orbánin

Unkari on viimeinen Nato-maa, jonka ratifiointia Ruotsin jäsenyys sotilasliitossa odottaa.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson on saapunut Unkariin ja aloittanut tapaamisensa pääministeri Viktor Orbanin kanssa. 

Orban julkaisi viestipalvelu X:ssä kuvan johtajista kättelemässä sekä tekstin: Tervetuloa Unkariin!

Unkarin parlamentin on määrä äänestää ratifioinnista maanantaina.

Orbán esitti tammikuussa kutsun Ruotsin-kollegalleen saapua Unkariin rakentamaan luottamusta ja syventämään poliittista keskustelua. Orbán kertoi ennen vierailua Ruotsin ja Unkarin aikovan solmia myös kahdenvälisen sopimuksen puolustusyhteistyöstä.

Kristersson hyväksyi kutsun, mutta ei niellyt ajatusta, että vierailun aikana vielä neuvoteltaisiin Ruotsin Nato-jäsenyydestä tai Unkarin ehdoista. Ruotsin mukaan Kristerssonin ja Orbánin keskustelut koskevat maiden välistä puolustus- ja turvallisuusyhteistyötä sekä Unkarin tulevaa EU-puheenjohtajakautta.

Äänestyksessä ei jännitysmomenttia

Unkarista tuli viimeinen ratifioija sen jälkeen, kun Ruotsin ja Turkin välinen Nato-solmu viimein avautui ja Turkki ratifioi Ruotsin jäsenyyden tammikuussa.

Ruotsin kanssa yhtä aikaa Naton jäsenyyttä hakenut Suomi on ollut jo kymmenen kuukautta Naton jäsenmaa. Suomenkin kohdalla jäsenyyden ratifiointia riiputtivat pisimpään Turkki ja Unkari.

Unkarin uskotaan äänestyksessä ratifioivan Ruotsin Nato-jäsenyyden. Orbánin Fidesz-puolueen parlamenttiryhmää johtava Mate Kocsis on aiemmin tällä viikolla sanonut, että parlamentissa selvää enemmistöasemaa pitävä puolue on Ruotsin jäsenyyden kannalla.

Lue myös:

    Uusimmat