Mainos

Univaje on merkittävä terveysriski

Unen puute on merkittävä terveysriski. Univajeella on merkitystä mm. sydän- ja verisuonitautien sekä infektioiden puhkeamiseen.

Liian lyhyet unet ovat merkittävä terveysriski, sillä unen puute häiritsee aivojen aineenvaihduntaa ja aiheuttaa erilaisia sairauksia. Univajeella on merkitystä muun muassa sydän- ja verisuonitautien ja infektioiden puhkeamisessa.

-On myös mahdollista, että tämänhetkinen diabetekseen sairastuvien määrän kasvu on jotenkin yhteydessä unihäiriöihin, kertoo Rinnekodissa työskentelevä dosentti Markku Partinen.

Tiedekeskus Heurekassa Vantaan Tikkurilassa luennoinut Partinen kertoo, että liikunta, ravinto ja rentoutuminen ovat tärkeitä uupumusta ja univajetta ehkäiseviä tekijöitä. Myös selkeät roolit elämässä rauhoittavat unta.

-Rajan vetäminen työn, perheen ja ystävien välille kannattaa, muistuttaa Partiinen.

Merkittävä univaje syntyy jos nukkuu parin viikon ajan pari tuntia yössä tavallista vähemmän. Vaje voi syntyä nopeamminkin, jos unet jäävät merkittävästi tavallista lyhyemmiksi.

Tunnolliset työntekijät uupuvat useimmin Univaje on yleisin uupumuksen syy. Suurin riski sairastua uupumukseen on työpaikkaansa eniten sitoutuneilla ja tunnollisimmilla työntekijöillä.

Liikunta ja ainoastaan tarkoituksenmukainen määrä ylitöitä puolestaan suojaavat loppuun palamiselta.

-Ylitöitä ei saisi kertyä yli 16 tuntia viikossa, valaisee Partiinen.

Heurekan tilaisuudessa avattiin viides valtakunnallinen univiikko.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.