United Brotherhoodilta takavarikoitiin metsästyshaulikko, jonka arvo on yli 100 000 euroa – "Onhan meillä Suomessa Ferrareitakin, vaikka keskimäärin Toyotalla ajellaan"

1:42
Videoilla poliisin materiaalia United Brotherhoodiin kohdistuneista kotietsinnöistä ja niissä takavarikoidusta omaisuudesta.

Laajassa United Brotherhoodin Helsingin osastoon sekä sen epäiltyyn johtajaan Tero Holopaiseen kohdistuneessa tutkinnassa takavarikoitiin yli 100 000 euron arvoinen ase.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Kimmo Sainio kertoo MTV Uutisille, että kyseinen arvoase on metsätyshaulikko.

– En itsekään tiennyt, että on olemassa noin arvokkaita tuollaisia aseita, hän kommentoi.

Aseen arvosta kertoo jotain se, että poliisin United Brotherhood -tutkinnassa takavarikoimien lukuisten kymmenien aseiden arvo on huomattavasti yli 200 000 euroa. Haulikko on siis yksinään lähes puolet koko ase-erän arvosta.

Poikkeuksellinen ase suomalaiseen makuun

Ase-lehden päätoimittaja Jussi Peltola kertoo, että tyypillisesti suomalainen maksaa metsästyshaulikostaan tuhansia euroja.

Hinnat voivat kuitenkin olla huomattavasti suurempia, jos hankitaan aseharvinaisuuksia tai -klassikkoja. Lisäksi aseita teettäessä vain taivas on kattona. Hän kuvailee tällaisia aseita miljonäärien hankinnoiksi.

– Onhan meillä Suomessa Ferrareitakin, vaikka keskimäärin Toyotalla ajellaan, Peltola kuvailee arvoaseiden hankintaa.

Aseen hinta voi tulla historiallisesta arvosta, mutta uuden aseen kohdalla arvoa nostaa moni seikka. Käytetyt materiaalit ovat korkealaatuisia, ja aseen valmistajan brändikin nostaa hintaa. Ne valmistetaan käsityönä henkilön omien mittojen mukaan.

Suomessa on Metsästäjäliiton mukaan noin 600 000 haulikkoa. Niiden arvo lähtee alle tuhannesta eurosta, ja joillain perintöaseista on vain niiden käyttöarvo.

Arvoaseiden omistajat eivät niillä rehentele

Helsingin Kruunanhaassa toimivan asekauppa Finn Enterprisen William Wadstein kertoo, ettei ole yllättävää, että Suomessa on näin kalliita metsästysaseita.

– Suomessa on vanhaa rahaa ja uutta rahaa. Arvokkaita aseita hankitaan samalla tavalla kuin arvokkaita autojakin, hän kommentoi.

Sitä, montako tällaista yli sadan tuhannen euron asetta Suomeen on hankittu, ei luultavasti tiedä kukaan.

– Ihmiset, joilla tällaisia on, eivät niillä rehentele, Wadstein toteaa.

Wadstein toteaa, että arvokkaimpien aseiden hinnoissa sata tuhatta euroa on lähtöhinta. Jo pelkästään tukissa käytettävä puumateriaali voi maksaa tuhansia eroja. Esimerkiksi taas kaiverrukset nostavat hintaa kymmenillä tuhansilla. Arvoaseiden valmistajia ei hänen mukaansa ole montaa, mutta niitä käsityönä tekeviä löytyy myös Euroopasta.

Hän toteaa, että vaikka arvoasetta voi verrata hankintana arvoautoon, on niissä yksi merkittävä ero.

– Sadan tuhannen euron haulikko on vielä kymmenen vuoden päästä arvokas. Auton arvo laskee nopeammin, hän sanoo.

Uskotaan hankkineen aseita varkauksin

Tutkinnanjohtaja Sainio ei halua eritellä löydetyn aseen merkkiä tai mallia, mutta kertoo, että ase oli viety omaisuusrikoksen yhteydessä, josta oli aikanaan tehty rikosilmoitus. Nyt ase pulpahti pintaan syyskuussa 2019 United Brotherhoodin kotietsintöjen yhteydessä.

Vaitonaisuus aseen mallista liittyy osaltaan siihen, ettei rikoksen uhria tunnistettaisi.

– Ei Suomessa kovin montaa tuhatta ihmistä ole, jolla on varaa ostaa tuollaisia, Sainio kommentoi.

Aseen päätyminen jengiläisten haltuun omaisuusrikoksen myötä sopii muuhun poliisin kertomaan. Poliisi tiedotti tänään, että United Brotherhood hankki ampuma-aseita eri puolilla Suomea tehdyillä varkauksilla.

Sainio ei lähde spekuloimaan sillä, onko jotain asevarkauksia esimerkiksi organisoitu tai teetetty jengin piirissä. Yksi todennäköinen tapahtumankulku on se, että aseen vienyt murtomies on myynyt sen jengille.

– Jengit ovat sellaisia, että heillä on aseita. Omaisuusrikoksia tekevät ihmiset tietävät, minne aseita voi välittää, Sainio kuvailee.

Sainion mukaan aseita saatetaan myös esimerkiksi vaihtaa huumeisiin.

Poliisin mukaan pelkästään jengin epäillyn johtajan epäillään pitäneen hallussaan kahden vuoden aikana yli 60 asetta, joista 55 on poliisin takavarikossa. Sainio kertoo, että viisi puuttuvaa asetta ovat käsiaseita. Poliisilla on hänen mukaansa kuitenkin epäily, missä aseet voivat olla.

7:28
Näin poliisi poikkeuksellista jengitutkintaa.

Juttua korjattu 21.1. klo 8.37: Aseiden kokonaisarvo on huomattavasti yli 200 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja