Uniapnea hälyttävän yleistä raskaan liikenteen kuljettajilla – hoidettuna ei kuitenkaan turvallisuusriski

Uniapnean toteaminen ammattikuljettajalla voi johtaa hoitojonojen vuoksi jopa puolen vuoden sairaslomaan.

Tuoreen tutkimuksen mukaan uniapnea on ammattikuljettajien keskuudessa yleinen sairaus. Uniapneaa sairastava ammattikuljettaja ei kuitenkaan ole turvallisuusriski, jos hän saa hoitoa.

Tämä selvisi syyskuussa julkaistun Unikuorma-2 -tutkimuksen tuloksista. Tutkimuksen oli tehnyt Helsingin uniklinikka.

Uniapnea on keskimääräistä yleisempää raskaan liikenteen kuljettajilla. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että raskaan liikenteen kuljettajat ovat usein ylipainoisia, joka on tunnettu uniapnean riskitekijä.

Keskivaikeaa uniapneaa todettiin 44,6 prosentilla tutkimukseen osallistuneista raskaan liikenteen kuljettajista. Vaikeaa uniapneaa taas todettiin noin joka neljännellä kuljettajalla.

– Mikäli potilaalla on keskivaikea tai vaikea uniapnea, lääkärin täytyy arvioida, onko potilaan vireystaso riittävä autolla ajamiseen. Jos ammattikuljettajan vireystaso ei ole riittävä ja uniapnea havaitaan, kuljettaja ei saa ajaa autoa ennen hoitoon pääsyä, neurologi ja unitutkija Markku Partinen kertoo.

Unikuorma-2 -tutkimuksesta selvisi myös, että useimmiten vaikeaa uniapneaa sairastava kuljettaja voi ajaa turvallisesti ilman pelkoa rattiin nukahtamisesta. Tutkimuksessa kuljettajille tehtyjen vireystestien tulokset olivat itseasiassa paremmat kuin useimmilla tavallisilla ihmisillä.

Hoitamaton uniapnea lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin sekä aikuisiän diabetekseen. Lisäksi se lisää onnettomuusriskiä liikenteessä. Siksi hoitoon on tärkeää päästä ennen kuin taudit pääsevät kehittymään.


---

Autonomisesti ajava kuorma-auto ruotsalaisessa kaivoksessa 2:00

Lue myös:

    Uusimmat