Venäjä: Syyrian armeija on lopettanut sotatoimet Aleppossa

1:39

Syyrian armeija on lopettanut sotatoimet Aleppossa, jotta kapinallistaistelijat perheineen voivat poistua kaupungista, sanoi Venäjän YK-lähettiläs Vitali Tshurkin tiistai-iltana.

Hän lisäsi, että taistelu itäisen Aleppon ympärillä on ohi.  
Tshurkinin mukaan Syyrian hallituksen joukot ovat saaneet hallintaan viimeisetkin kapinallisten hallussa olleista alueista Aleppon itäosassa.  

Aiemmin Tshurkin oli jo varmistanut eri osapuolien päässeen sopuun kapinallistaistelijoiden vetäytymisestä Itä-Alepposta.

Yhdysvallat vaati, että Aleppoon lähetetään kansainvälisiä tarkkailijoita valvomaan siviilien evakuointia.

– Tarkkailijat valvoisivat sellaisten ihmisten turvallista evakuointia, jotka haluavat lähteä mutta jotka oikeutetusti pelkäävät, että heidät ammutaan kadulle tai passitetaan vankileirille, sanoi Yhdysvaltain YK-edustaja Samantha Power.

YK:n lastenjärjestö Unicef ilmaisi huolensa Itä-Aleppon lapsista, jotka ovat joutuneet eroon perheistään.  
Unicef vaati sodan kaikkia osapuolia sallimaan lasten turvallisen evakuoinnin.

YK:n turvaneuvosto hätäkokoukseen

Kapinallisten mukaan Aleppon itäosista voidaan evakuoida sopimuksen mukaan sekä siviilit että kapinallistaistelijat kevyine aseineen.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui illalla hätäkokoukseen käsittelemään Aleppon tilannetta Ranskan ja Britannian pyynnöstä.

– Olemme saaneet kauheita raportteja perheiden raakalaismaisista murhista ja naisten ja lasten surmista. Taloja on sytytetty tuleen, kun ihmisiä on sisällä, sairaaloita ja sairaanhoitohenkilöstöä vastaan on isketty ja niin edelleen, sanoi Ranskan YK-edustaja Francois Delattre.  

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi pitävänsä hälyttävinä tietoja siviileihin kohdistuneista julmuuksista Aleppossa. Pääsihteerin edustaja korosti, että YK ei ole pystynyt varmistamaan tietoja Aleppon julmuuksista, mutta pääsihteeri halusi ilmaista syvän huolensa tilanteesta kaikille osapuolille.

YK:n edustajan Rupert Colvillen mukaan Syyrian hallitusta kannattavat joukot ovat surmanneet ainakin 82 siviiliä viime päivinä Aleppon itäosissa. Surmattujen joukossa on hänen mukaansa naisia ja lapsia. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja