Mainos

Ulkopoliittisen instituutin johtajavalinnasta kehkeytyi mojova riita, kun Mika Aaltola valittiin johtoon ohi työryhmän yksimielisen esityksen – veteraanidiplomaatti vaatii hallituksen puheenjohtajaa eroamaan

0:52
Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpilta puuttuu tietty tekopyhyys, Mika Aaltola arvioi viime keväänä Asian ytimessä Jaakko Loikkanen -ohjelmassa.

Ulkopoliittinen instituutti (Upi) sai keskiviikkona vihdoin uuden johtajan, kun tehtävään nousi ohjelmajohtaja Mika Aaltola erittäin tiukassa äänestyksessä.

Instituutin hallituksen äänet jakautuivat suljetussa lippuäänestyksessä 5–4. Aaltola valittiin johtajaksi ohi tehtävään esitetyn ohjelmajohtaja Juha Jokelan.

Upin hallituksessa on kiistelty kiivaasti nimitysprosessista. Jokelaa esitettiin Upin johtoon jo kesäkuussa, mutta silloin asia jäi pöydälle. Hallitus päätti tuolloin pyytää haastatelluista hakijoista ulkopuoliset tieteelliset arviot.

Hallituksen sisäinen nimitystyöryhmä päätyi myös näiden arvioiden jälkeen esittämään yksimielisesti tehtävään Jokelaa.

"Tärkeintä, että nimitys saatiin tehtyä"

Prosessin läpinäkyvyyttä on aiemmin julkisesti kritisoinut hallituksen jäsen, entinen suurlähettiläs René Nyberg. Valintakokouksen jälkeen prosessista tuohtunut Nyberg kertoi Twitterissä kehottaneensa nimitystyöryhmään kuulunutta hallituksen puheenjohtajaa, EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halosta, eroamaan.

Halonen sanoo STT:lle tärkeintä olevan sen, että nimitys saatiin vihdoin tehtyä.

– Äänestystulos osoitti sen, että oli kolme erittäin hyvää hakijaa ja heidän välillään oli vaikea päätyä ratkaisuun, Halonen muotoilee.

STT pyysi Halosta kommentoimaan myös Nybergin esittämää erokehotusta.

– Vähän vaikea sanoa. Hän ei perustellut tätä esitystään, eikä myöskään saanut tukea muilta, Halonen arvioi kokouksen loppumetrejä.

Upin johtajanimitykseen ei voi hakea muutosta. Tehtävään oli yhteensä neljä hakijaa, joista haastatteluun valittiin kolme.

"Tärkeää aloittaa puhtaalta pöydältä"

Aaltolan viisivuotiskausi alkaa vuodenvaihteessa.

– Upi on hieno organisaatio, jolla on valtavat mahdollisuudet olla maailmanluokan tutkimuslaitos. Keskeistä on se, että sen johtaja valitaan tieteellisillä perusteilla, Aaltola sanoi STT:lle valinnan varmistuttua.

Tiukkaa valintatilannetta Aaltola kommentoi toteamalla, että instituutin johtajavalinnat ovat aikoja, joina erilaiset Upiin liittyvät intohimot nousevat esiin.

– On tärkeää, että asiat Upissa eheytetään ja aloitetaan puhtaalta pöydältä, hän sanoo.

Upi on eduskunnan alainen tutkimuslaitos, ja merkittävä osa sen rahoituksesta tulee valtiolta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja