"Presidenttiehdokkaana Aaltolan tulisi jäädä virkavapaalle" – näin Upin hallituksessa suhtaudutaan Mika Aaltolan ehdokaspohdintoihin

Arvojen kamppailu repii maailmaa - kuka voittaa, Mika Aaltola? 11:36
Mika Aaltola kertoi kesäkuussa olevansa kallistumassa presidenttiehdokkuuteen

Ulkopoliittisen instituutin hallituksessa Mika Aaltolan mahdollisesta presidenttiehdokkuudesta on keskusteltu viime syksystä lähtien.

Ulkopoliittisen instituutin (Upi) johtajan Mika Aaltolan odotetaan kertovan tällä viikolla, lähteekö hän ehdolle presidentinvaaleihin. 

Jos Aaltola päättää lähteä ehdolle, Upin hallitus odottaa hänen jättäytyvän sivuun nykyisestä tehtävästään.

– Jos hän asettuu ehdokkaaksi, hän joutunee ottamaan virkavapaata tehtävästään keskittyäkseen kampanjointiin, kertoo Upin hallituksen jäsen, SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen.

Kiljusen mukaan Upin hallituksen saamien asiantuntija-arvioiden mukaan virkamieslaki ei suoraan estä Aaltolaa toimimasta samalla instituutin johtajana. 

Käytännössä Upin hallitus kuitenkin linjaa asiasta, sillä se nimittää instituutin johtajan. Upi on eduskunnan alainen tutkimuslaitos. 

"Pikemminkin meriitti laitoksellemme"

Upin hallituksessa on keskusteltu Aaltolan mahdollisesta presidenttiehdokkuudesta viime syksystä lähtien, kertoo hallituksen puheenjohtaja Kai Sauer.

– Presidenttiehdokkaana Aaltolan tulisi jäädä virkavapaalle, Sauerkin sanoo.

Aaltolan nimi nousi esille presidenttiehdokasspekulaatiossa viime keväänä, kun hän sai kannatusta kyselyssä. 

Aaltola oli toiminut kevään ajan näkyvässä roolissa Ukrainan sodan kommentaattorina ja ulkopolitiikan asiantuntijana Upin johtajan roolissa. 

Kiljunen ei pidä ongelmallisena sitä, että Aaltola saa yhä näkyvyyttä asiantuntijan roolissa samalla, kun hänen nimensä on esillä presidenttispekulaatioissa.

– Jos häntä käytetään mediassa asiantuntijana, niin sehän on pikemminkin meriitti laitoksellemme. Ei tässä ole meidän puoleltamme syytä kritiikkiin. Onhan meillä eduskuntaankin valittu aiemmin asiantuntijoita, Kiljunen sanoo.

Aaltola on aiemmin sanonut olevansa kallistumassa ehdokkuuden kannalle. Kiljusen mukaan Upin hallituksella on ei tarkkaa tietoa siitä, milloin Aaltola ilmoittaa heille mahdollisesta ehdokkuudestaan.

– Se on hänen päätöksensä, ja me olemme ennakoineet mahdollista ehdokkuutta keskusteluissamme.

MTV Uutiset ei tavoittanut Aaltolaa kommentoimaan asiaa.

Lue myös:

    Uusimmat