Ulkopoliittisen instituutin Aaltola: Trumpin ja Kimin tapaaminen oli lähinnä julkisuusdiplomatiaa – "Trump ei tiedä, mitä tehdä ja Kim on pihalla kuin lumiukko"

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola toteaa, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaaminen oli lähinnä Trumpin julkisuusdiplomatiaa.

Aaltola luonnehtii STT:lle, että tapaamisesta tuli "tulppa" Yhdysvaltain diplomaattisen koneiston ja Trumpin välille.

– Trump sekoittaa varsinaisen diplomatian siihen, miten häntä kohdellaan ja mitä sanoja sanottiin. Trump ei välttämättä tiedä, mitä on sovittu ja mihin suuntaan asioita pitäisi viedä. Kim on yhtä pihalla kuin lumiukko, Aaltola kommentoi.

Hänen mukaansa Trump haluaa olla asioiden alullepanija, joten tämän näkökulmasta tapaaminen oli kuitenkin toimiva.

Nytkähdys ydinaseriisunnassa?

Aaltola uskoo, että tapaaminen jää lähinnä symboliseksi sovinnon eleeksi. Edellinen Trumpin ja Kimin huippukokous päättyi helmikuussa dramaattisesti, kun johtajat päättivät tapaamisen ennenaikaisesti.

– Nyt saatiin tällainen nytkähdys ja ainakin sovinnollisia kuvia maailmalle tärkeältä raja-alueelta. Kanavat ovat auki ja prosessia halutaan selkeästi jouduttaa ja jatkaa.

Aaltolan mukaan jää nähtäväksi, eteneekö Pohjois-Korean ydinaseriisunta juurikaan.

– Tilanne on aika jumissa. Pohjois-Korean pitäisi ydinaseriisunta toteuttaa, mutta se ei halua altistua rajulle tarkkailujärjestelmälle, kun taas Yhdysvallat haluaisi asian varmistaa.

Tilannetta mutkistavat entisestään Pohjois-Korean ankarat pakotteet maan surkeassa taloustilanteessa.

– Kyllä siellä on varmasti jonkinlaista halua ratkaista asia, mutta ei niin, kuin Yhdysvallat toivoisi, Aaltola sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat