Mainos

Ulkoministeri: Georgia tärkeä Euroopalle

Ministeri pitää Georgiaa roolimallina siitä, kuinka entinen neuvostomaa pystyy muuttumaan. Hän ei kuitenkaan kiirehtinyt maansa unionijäsenyyttä.

Georgia on tärkeä Euroopalle, vakuuttaa ulkoministeri Gela Bezhuashvili. Hän sanoo, että Georgia on eurooppalainen maa ja ensi vuoden alusta lähtien unionin ulkoraja siirtyy Georgian rajoille Bulgarian ja Romanian tullessa jäseniksi.

- Georgia on myös roolimalli siitä, kuinka entinen neuvostomaa pystyy muuttumaan, hän toteaa.

Bezhuashvili oli tänään lyhyellä vierailulla Suomessa, EU:n tämänhetkisessä puheenjohtajamaassa. Hän tapasi illalla vielä ulkoministeri Erkki Tuomiojan ja ministerit allekirjoittivat maiden välisen investointisuojasopimuksen.

Georgian tärkeys ei johdu pelkästään sen eurooppalaisista juurista, vaan myös siitä, että se tarjoaa Euroopalle vaihtoehtoista energiaa. Sen läpi kulkee kaksi öljyputkea Kaspianmereltä, sanoo ministeri Bezhuashvili. Maa tarjoaa myös tavaraliikenteelle käytävän idän ja lännen välillä.

Kaasustaan Georgia saa sata prosenttia Venäjältä. Venäjä ilmoitti äskettäin nostavansa Georgiaan toimitettavan kaasun hintaa liki tuplasti.

- Hinnannousua ei ole selitetty millään. Jos se toteutuu, talvesta tulee vaikea Georgiassa, Bezhuashvili sanoo.

Hänen mukaansa Georgia on ryhtynyt jo etsimään muita kaasuntoimittajia muun muassa Turkista, Azerbaidzhanista ja Iranista.

Kaasunhintakiistan lisäksi Georgian ja Venäjän välejä on kiristänyt vakoiluskandaali. Georgia pidätti lokakuussa venäläisiä upseereita vakoilusta syytettynä. Venäjä katkaisi vastavetona liki kaiken liikenteen Georgiaan ja ryhtyi karkottamaan georgialaisia.

- Georgian ja Venäjän suhteet eivät ole helpot, Bezhuashvili toteaa.

Hän kiitteli EU:ta siitä, että se on antanut Georgialle tukea kiistoissa. Ministeri ei kuitenkaan kiirehtinyt maataan unionin jäseneksi.

- Tämä on pitkän tähtäimen suunnitelma -- meillä ei ole tässä asiassa kiire, hän korostaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.