Ulkomaiset taistelijat jättävät Isisin rivejä kiihtyvällä vauhdilla

Ulkomaiset taistelijat jättävät äärijärjestö Isisin rivejä kiihtyvällä vauhdilla, sanovat asiantuntijat.

Eritoten länsimaista Isisin taistelijoiksi lähteneet tahtovat nyt palata lähtömaihinsa. Samaan aikaan Euroopan tiedustelupalvelut ja muut viranomaiset yrittävät seuloa aidosti mielensä muuttaneita mahdollisista terroriaikeissa palaavista.  

Ranskan kansallisen tiedustelupalvelun mukaan paluumahdollisuudesta tiedustelevien taistelijoiden yhteydenotot ovat lisääntyneet. Ranskaan oli maaliskuun puoliväliin mennessä palannut Irakista ja Syyriasta 244 Isisiin liittynyttä.

– Palaajat huolettavat meitä, sillä on vaikea tietää, saapuvatko he vilpittöminä vai terroritehtävällä, sanoo Ranskan kansallisen tiedustelun koordinaattori Didier Le Bret.

Lontoossa palaajien motiiveja tutkineen King's Collegen radikalisoitumista tutkivan keskuksen ICSR:n mukaan paluuta perustellaan useimmiten pettymyksellä Isisin brutaaleihin toimintatapoihin ja muslimien surmaamiseen.

Isis on viime viikkoina myös kokenut raskaita tappioita taisteluissa sekä Syyriassa että Irakissa. 

Julmuudet ja vessapestit syinä paluuhaluihin 

Isis-loikkareiden paluun syyt ovat yhtä moninaisia kuin heidän lähtönsäkin, ICSR:n raporteissa todetaan. Todellisuus Isisin riveissä on ollut usein aivan erilaista kuin äärijärjestön propagandassa on annettu ymmärtää.

Keskuksen haastattelemat loikkarit ovat muun muassa kertoneet Isisin olevan kiinnostuneempi surmaamaan sunnimuslimeja kuin taistelemaan Syyrian hallitusta vastaan. Moni kuvaili haastatteluissa Isisin toimia "teurastukseksi, jolla ei ole tekemistä oikean jihadin kanssa".

Osa oli pettynyt äärijärjestön riveissä kohtaamaansa syrjintään: eräs Intiasta matkustanut taistelijakandidaatti valitti haastattelussa joutuneensa siivoamaan vessoja.

Isisin riveihin on vuodesta 2014 lähtien liittynyt tuhansia ulkomaisia taistelijoita. Äärijärjestön jättäminen ei ole helppoa, sillä Isis surmaa paluuaikeista kiinnijääviä.

Lue myös:

    Uusimmat