Mainos

Ulkomaalaiset toimittajat listasivat suomalaisten omituisuudet MTV:lle: T-paita töissä, koirat eivät pure

Pukeutuminen, lemmikit, vessan kalusteet – meille niin arkipäiväisiä, mutta täällä vierailevalle ulkomaalaiselle kovinkin eksoottisia asioita. 

MTV Uutisissa vieraili tällä viikolla neljä ulkomaalaista toimittajaa tutustumassa journalistiseen työhön Suomessa. Nuoret toimittajat osallistuvat Ulkoministeriön järjestämään FCP-koulutusohjelmaan.

Finland, You Are a Big Surprise!
 
"Finland was the first European country I ever visited. Finland is so far away from Indonesia that I must had 12 hours flight to reach it. And, yeah, Finland is very different to Indonesia in many ways. Some differences are just very surprising to me."

Yohannie Linggasari, CNN Indonesia

MTV Uutiset pyysi heitä tarkkailemaan suomalaisia, suomalaista yhteiskuntaa sekä tapojamme ja rakennuksiamme ja raportoimaan asioista, jotka yllättävät tai ihmetyttävät. 

Suomalaiskoirat eivät pure - eivätkä edes hauku!

Sekä ranskalainen Erwan Morice että indonesialainen Yohannie Linggasari hämmästyivät siitä, miten paljon koiria Suomessa on. Eikä ihmetystä aiheuttanut vain koirien lukumäärä - myös niiden käyttäytyminen ja niiden kohtelu poikkeavat hurjasti siitä, mitä he ovat tottuneet näkemään.

– Suomalaiset ovat todellisia koiraihmisiä. Kadulla saattaa nähdä kymmeniä koiria, kun tarkkailee menoa vartin, tuottajana BFM Business -lehdessä työskentelevä Morice sanoo.

– Helsingissä ihmiset ottavat koiransa mukaan kaikkialle – todellakin kaikkialle! Koiria näkee kaduilla, ostoskeskuksissa, raitiovaunuissa... Junayhtiö osoittaa jopa oman paikan koirille, tämä on minulle todella yllättävää! Indonesiassa koiraa ei saa pitää kaikkialla edes sisällä asunnossa, kertoo CNN Indonesia -uutiskanavalla työskentelevä Yohannie Linggasari.

– Lisäksi suomalaiskoirat ovat todella hyvin koulutettuja. Minulla on ollut pieni pelko koiria kohtaan siitä saakka, kun yksi yritti purra minua lapsena. Indonesiassa jopa perhekoirat haukkuvat ja yrittävät napata. Yksikään koira ei ole haukkunut minulle Suomessa, se on todella vaikuttavaa, Linggasari jatkaa.

Johtajat pysäköivät itse, ministeri juttelee kaikille

Kiinalainen Tongxin Qian hämmästyi siitä, miten helposti suomalaisia yritysjohtajia ja päättäjiä sai lähestyä. Qian työskentelee China Business Networkin toimittajana.

– Seurasimme muutaman päivän MTV Uutisten taloustoimittaja Jussi Kärjen työskentelyä. Hän vihjasi, että tärkeimmät johtajat tavoittaa helposti heti aamusta parkkipaikalta, kun he pysäköivät autojaan. Kiinassa isot pomot eivät ajele itse, heitä on todella vaikea tavoittaa tai haastatella, Qian kertoo.

– Sama toistui, kun valtiovarainministeri Alexander Stubb saapui vieraaksi Seitsemän uutisiin. Hänellä oli vain yksi avustaja mukanaan ja hän jutteli kanssamme. Kiinassa ministeritasoinen ihminen ei koskaan käyttäydy kuin tavallinen vieras.

Sortsit ja t-paita töissä - kauhistus!

Suomalaisten pukeutuminen pisti vierailevien toimittajien silmään. Siisti t-paita ja vajaamittaiset housut, mikä niissä nyt niin ihmeellistä on?

– Tämä oli kyllä outoa minulle. Indonesiassa televisiotoimittajien täytyy käyttää pukua töissä, pukeutumisen täytyy olla viimeisen päälle. Suomessa saa pukeutua mielensä mukaan. Näin, kun kameramies työskenteli lyhyissä housuissa pankin tiedotustilaisuudessa. Tämä olisi mahdotonta Indonesiassa, Linggasari kertoo.

– Mutta haluan lisätä: Minusta suomalaisten pukeutuminen oli hieno asia! Mikä etuoikeus pukeutua, miten itse haluaa!

Myös ranskalainen Morice kiinnitti huomiota samaan. Ranskassa vastaava rento kesäpukeutuminen on kiellettyä monilla työpaikoilla!

Kaikkiko täällä lenkkeilevät ja pyöräilevät?

Kiinalaisen Qianin silmissä me olemme yksi maailman sporttisimmista kansoista. Joka puolella näkyy lenkkeileviä ja pyöräileviä ihmisiä.

– Tämä on hieno osoitus suomalaisesta tasa-arvosta, kaikki voivat urheilla. Nautin pyöräilystä itsekin, kun seikkailin Porvoon metsissä. Suomalaiset ovat todellisia luontoihmisiä, mikä selittää myös hiljaisuuden. Kun olet rauhallisessa luonnossa, puhut sielusi kanssa ja kuuntelet sydäntäsi, hän kuvailee.

Aina verkossa, katse kännykässä

Ranskalainen Morice on ihmeissään siitä, että suomalainen haluaa olla jatkuvasti tavoitettavissa. Sen mahdollistaa älypuhelimien lisäksi kattavat WiFi-yhteydet.

– Langaton yhteys on niin metrossa, junassa, bussissa ja lautoilla. Ranskassa ilmaisia yhteyksiä ei ole juurikaan julkisilla paikoilla, Morice sanoo.

– Suomalaiset ovat myös hyvin isänmaallisia, mitä tulee puhelinmalleihin. Useimmiten kädessä ei ole iPhonea eikä Samsungia vaan Nokia! Ranskassa näitä puhelimia ei juurikaan näe.

Puhumme hyvin englantia - mutta vähän suomea

Nelikko huomasi, että stereotypia suomalaisista hiljaisena kansana pitää hyvin paikkansa. Puhumme vähän, olemme rehellisiä, kuulostamme hieman tylyiltä, vaikkemme sitä tarkoita.

Mutta englantimme on hämmästyttävän hyvää!

Ranskalainen Morice arvelee, että siihen on ainakin muutama syy.

– Suomalaisten englannintaito on vaikuttavaa. Ehkä se, ettei suomea puhuta muualla maailmassa, aiheuttaa tarpeen opetella yhteinen kieli hyvin. Ranskaahan puhutaan virallisena kielenä 29 maassa, hän vertaa.

– Ranskalaiset haluavat myös suojella kieltään. Tv-ohjelmia ei ole englanniksi, mutta Suomessa ne ainoastaan tekstitetään suomeksi. 

Opiskelijat vapaita kuin taivaan linnut

Indonesialainen Linggasari hämmentyi jutellessaan suomalaisten opiskelijoiden kanssa. Miten paljon vapaampaa opiskelijaelämä on täällä!

– Suomalaisopiskelija voi pukeutua miten vaan. Koulussa voi olla napapaita, sortsit, mitä vaan. Hiukset voivat olla vaikka punaiset tai siniset, hän kuvailee.

– Indonesiassa on tarkkaan määrätty koulupuku - itselläni oli säärimittainen hame, mustat umpikengät, löysä pusero ja lisäksi opettaja tarkisti, ettei kynteni olleet liian pitkät. Indonesiassa koululainen ei voi värjätä hiuksiaan edes ruskeaksi.

Kondomeita koulusta? Wau!

Suomalaisten valinnanvapaus sekä kouluaineiden, ylioppilaskirjoitusten sekä seksielämän suhteen ihmetyttää.

– Suomessa ehkäisypillereitä ja kondomeita saa koulusta ja seksivalistusta on tarjolla jo teini-ikäisille. Seksistä voi puhua ja se on vaikuttavaa!

Indonesiassa seksiin liittyvät puheet ovat tabuja, mikä voi aiheuttaa Linggasarin mukaan vaaratilanteita tietämättömille nuorille.

Minisuihku ja pysähtyvä hissi

Morice on kiinnittänyt puhelimien lisäksi huomiota myös suomalaisen kylpyhuoneen varusteluun sekä hissien toimintaan.

– Nämä pienet suihkut wc-pöntön vieressä ovat ranskalaiselle hyvin hämmentäviä. Sellaisia ei ole ranskalaisissa kodeissa. Olen kuullut, että jotkut ulkomaalaiset ovat käyttäneet niitä väärin...

– Yksi iso yllätys oli myös se, että Suomessa hissi todella pysähtyy, jos kyydissä on liian monta ihmistä. En voi edes kuvitella, miten ranskalaiset reagoisivat, jos tällaisia hissejä olisi vaikkapa Pariisissa!

Aikuisetkin juovat maitoa?

Indonesialainen Linggasari hämmästyi nähdessään, että Suomessa aikuisetkin juovat maitoa ruuan kanssa.

– Tätä ei kotimaassani näe muuta kuin ehkä aamupalalla. Maitoa ei koskaan juoda aterian yhteydessä. Sen sijaan jäätee on tyypillinen ruokajuoma meillä.

Sosiaalisen median toimittaja, espanjalainen Oriol Salvador Vilella hoiti tehtävänannon somepäivitysten avulla.

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä

Jos päivitys ei näy, voit katsoa sen täältä

Kuvat: Tongxin Qian ja Erwan Morice

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.