Ulkomaalaiset tienaavat mansikkapelloilla kelpo tilin - jopa 200 päivässä

Poimijoille luvassa hyvät tulot 1:50

Ulkomaiset marjanpoimijat pääsevät tänä kesänä hyville ansioille ainakin mansikkatiloilla pitkän satokauden ansiosta.

Hellekesien tapaisia yksittäisiä huippuansiopäiviä ei nyt nähdä, mutta kokonaisansioita parantaa pitkään ja tasaisesti kypsyvä sato. Metsämarjojen poimijoilla riittää elokuun säätiedoissa vielä jännitettävää.

Kouraan vain muutama

Ruutiasen Puutarhan mansikkapelloilta Kiteellä ei puutu kuin reipas slaavilainen työlaulu. Ukrainalainen poimijaryhmä hyräilee ja keskittyy kahmimaan valtavankokoista marjaa koppaan, kouraan niitä mahtuu vain muutama. Nyt tehdään tiliä.

–Parhaina päivinä ansaitsen 100-120 euroa, heikoimpina 50-70 euroa, laskee kolmatta kesää Kiteellä poimiva Olesija Furmanova.

Suonenjoella parhaat päiväansiot ovat nousseet yli 200 euroon. Ruutiaisen tilalla työpäivä on kahdeksan tuntia. Siinäkin ehtii.

–Ansaitsen täällä enemmän päivässä kuin Ukrainassa kuukaudessa, Daria Gorozhankina iloitsee.

 

Tunneli jatkaa kautta

Satokausi alkoi myöhässä, mutta näyttää nyt jatkuvan avomaan mansikalla viikkoja.

–Senhän jälkeen tulee sitten vielä kaikki nämä muut sadonajoitustaimet ja kevään istutukset ja on meillä vielä tunnelissakin vähän yllätystä jemmassa.

–Varmaan elokuun loppuun saakka ainakin meidän tilalta poimitaan mansikkaa, marjanviljelijä ja Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton puheenjohtraja Ismo Ruutiainen kertoo.

 

Kotimaan asioista vaietaan

Arkkitehdiksi valmistunut Olesija ei pane pahakseen vaikka kausi jatkuu pitempäänkin.

–Minulla ei ole työtä juuri nyt eikä mitään tekemistä Ukrainassa. En ole kiireinen tänä kesänä. Viisumi on voimassa syyskuun loppuun saakka.

Kotimaan sekavista oloista nuoret ukrainalaisnaiset eivät halua puhua. Mansikanpoiminta tuo rahaa, on lepoa hermoille ja aivoille. Ukrainaan ei ole kiirettä.

–Minulla on aikaa. En halua mennä kotiin koska on kesä.

Jopa kolme neljäsosaa kaikista ulkomaisista poimijoista tulee Ukrainasta, venäläisiä on vajaa viidennes.

Uusia poimijamaita ovat Kroatia ja Bosnia. Virolaisten määrä on selvässä laskussa ja sinne on pitänyt hakea poimijoita jo kauempaa idästä.

Lue myös:

    Uusimmat