Taulukauppiaiksi esittäytynyt puolalaiskaksikko vei vanhuksilta rahaa ja koruja – lähes kaikissa tapauksissa uhrin ovella oli rollaattori tai muu apuväline

Vanhuksia huijaavia valepoliiseja on taas liikkeellä – poliisi antaa vinkit, kuinka vanhuksia voi suojata huijareita 7:30
Katso myös MTV Uutiset Live parin vuoden takaa. Poliisi neuvoi, miten vanhuksia voi suojata valepoliiseilta ja muilta huijareita

Puolasta Suomeen saapuneen mieskaksikon epäillään tunkeutuneen ikäihmisten koteihin taulukauppojen varjolla ja anastaneen heiltä omaisuutta eri puolilla Suomea. Asiasta tiedottava Lapin poliisilaitos on saanut mittavan rikossarjan esitutkinnan valmiiksi, ja se siirtyy syyteharkintaan.

Poliisille ilmoitettiin huhtikuun lopulla ja toukokuun alussa Simossa, Sodankylässä ja Pelkosenniemellä tilanteista, joissa taulujen kaupustelun yhteydessä oli anastettu tai yritetty anastaa ikäihmisiltä omaisuutta. 

Lapin poliisilaitoksen analyysi- ja tiedustelutoiminta havaitsi tiedotteen mukaan, että samoihin aikoihin eri puolilla Suomea oli poliisille ilmoitettu useasta samankaltaisesta tapauksesta. 

Kaikissa tapauksissa vanhusten asuntoihin oli tunkeuduttu röyhkeästi taulukauppojen yhteydessä ja anastettu omaisuutta kuten rahaa tai koruja. 

Miehet otettiin kiinni Länsisatamassa Helsingissä

Rikossarjan tutkintavastuu keskitettiin Lapin poliisilaitokselle, jossa kokonaisuutta on tutkittu toukokuusta lähtien rikosnimikkeillä törkeä varkaus ja törkeän varkauden yritys. 

– Kokonaisuuden tutkintaan on saatu apua poliisilaitoksilta ympäri maata. Aika nopeasti selvisi, että kaikkien tapausten tekijöiksi on syytä epäillä samaa mieskaksikkoa, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Ijäs Lapin poliisilaitokselta kertoo tiedotteessa.

Poliisi otti miehet kiinni etsintäkuulutettuina Helsingin Länsisatamassa heidän ollessaan tulossa uudelleen Suomeen 28. kesäkuuta. Miehet vangittiin 1. heinäkuuta todennäköisin syin rikoksesta epäiltyinä lukuisiin törkeisiin varkauksiin tai niiden yrityksiin.

Syyttäjälle siirtynyt esitutkintapöytäkirja koostui kaikkiaan 13 törkeästä varkaudesta ja 4 törkeän varkauden yrityksestä. 

Epäillyt kohdistivat tekonsa vanhuksiin 

Mieskaksikon epäillään poliisin mukaan suunnitelmallisesti etsineen kohteikseen ikäihmisiä ja hyödyntäneen näiden avutonta tai hädänalaista tilaa omaisuutta anastaakseen. 

Miltei kaikissa tapauksissa asianomistajien oven ulkopuolella on ollut nähtävissä rollaattori tai muu apuväline. Joissain tapauksissa on toisteltu sanaa Ukraina, jolla on viitattu Ukrainassa meneillään olevaan sotaan.

– Epäillyt ovat kertoneet asianomistajille myyvänsä viiden euron hintaisia piirustuksia. Tällä tekosyyllä he ovat tunkeutuneet sisään koteihin, joista he ovat sitten etsiskelleet arvokasta omaisuutta vietäväksi. Rikosten kohdistaminen puolustuskyvyttömiin vanhuksiin tekee toiminnasta erityisen röyhkeää, Ijäs toteaa.

Asianomaisilta on anastettu muun muassa koruja, käteistä ja pankkikortteja.

Lapin poliisi tiedotti piirustuksia ovelta ovelle kaupanneista miehistä 9. toukokuuta. Poliisi kehottaa edelleen ihmisiä varovaisuuteen kaupustelijoiden tai sisälle muulla syyllä pyrkivien tuntemattomien kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat