Ulkoisista paineista kärsinyt tenniksen teinisensaatio harkitsi kovaa ratkaisua, mutta valitsi oikein – "Se oli vaikein vuoteni"

Yhdysvaltalainen Coco Gauff eteni viime kesänä neljännelle kierrokselle Wimbledonissa vain 15-vuotiaana. Yhdysvaltain avoimissa Gauff selvisi kolmannelle kierrokselle ja vuoden alussa Australian avoimissa neljännelle kierrokselle.

Nuoren urheilijan upeat suoritukset ovat nostaneet tennismaailman odotukset kattoon. Maaliskuussa 16 vuotta täyttänyt Gauff kertoo, että välillä odotuksia on ollut jo liikaa.

– Olen aina ollut nuorin kaikessa mitä teen. Se on lisännyt odotuksia, mitä en ole halunnut. Se on lisännyt paineita, kun on pitänyt onnistua hyvin ja nopeasti.

Gauff kertoo joutuneensa käsittelemään ulkoa tulevia odotuksia. Ulkoiset paineet alkoivat vaikuttaa häneen negatiivisesti.

Vuosina 2017 ja 2018  hän kertoo olleensa hukassa sen kanssa, mitä todella halusi.

– Olin aina tehnyt tulosta, siitä ei ollut kysymys. Huomasin vain, että en enää nauttinut siitä, mitä rakastin tehdä, Gauff kertoo.

– Ymmärsin, että minun täytyy alkaa pelata itselleni, ei muille ihmisille. Vuoden ajan olin todella masentunut. Se oli tähän asti vaikein vuoteni.

Vaikeimmilla hetkillä Gauff kertoo jopa harkinneensa välivuotta tenniksestä voidakseen keskittyä elämiseen. Hän päätti kuitenkin jatkaa pelaamista. Tulokset puhuvat puolestaan.

– Selkeästi valitsin oikein, kun en tehnyt niin, mutta olin lähellä lähteä siihen suuntaan. Olin hukassa. Olin hämmentynyt ja mietin, onko tämä mitä minä haluan vai mitä muut haluavat.

Gauffista on odotettu naisten tennistä pitkään hallinneen Serena Williamsin seuraajaa. Häntä on jo ehditty vertailemaan Serenaan ja tämän siskoon Venus Williamsiin, mutta hän itse ei innostu vertailusta. Gauffin mielestä vertailu ei ole reilua, sillä hän on vasta nousemassa huipulle ja pitää Williamseja idoleinaan.

– Tietysti toivon pääseväni sinne, missä he ovat. En olisi koskaan edes aloittanut tennistä ilman heitä.

Gauff nousi Australian avointen jälkeen julkaistulla WTA-rankinglistalla jo 50 parhaan joukkoon. Ennen koronaviruksen aiheuttamaa kilpailutaukoa hännen sijoituksensa oli 52.

Lue myös:

    Uusimmat