Ukrainassa massiivinen ilmahyökkäys: "Barbaarisia iskuja energiajärjestelmään"

Ukraina varoittaa sen sähköjärjestelmän toimivuuden olevan vaarassa Venäjän iskujen takia. Ukrainan energiayhtiö Ukrenergo on ilmoittanut hätäsähkökatkoista usealla alueella iltaan asti ja pyytänyt ihmisiä rajoittamaan sähkön käyttöä.

Viime yönä Venäjä ampui kymmeniä ohjuksia ja drooneja kohti Ukrainan energiainfrastruktuuria. Iskuissa kuoli ainakin yksi ihminen, minkä lisäksi ainakin kuusi ihmistä haavoittui. Haavoittuneista yksi on lapsi. Iskujen seurauksena sähköt katkesivat useilta alueilta, kertovat ukrainalaisviranomaiset. Myös junaliikenteeseen tuli iskujen takia häiriöitä.

Ukrainan mukaan Venäjän iskut oli kohdennettu useille eri alueille ja ne vahingoittivat sekä energialaitoksia että asuinrakennuksia.

– Viime yönä Venäjä jatkoi barbaarisia iskujaan Ukrainan energiajärjestelmään. Joillakin alueilla on ollut sähköjärjestelmän hätäsammutuskatkoja, sanoi Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal.

Shmyhal toisti Ukrainan pyynnön siitä, että se tarvitsee enemmän ilmatorjuntajärjestelmiä pystyäkseen turvaamaan kriittistä infrastruktuuria.

Lämpölaitoksiin vakavia vaurioita

Ukrainalaisen energialaitoksen mukaan kolme lämpövoimalaa vaurioitui Venäjän yön aikana tekemissä iskuissa. Iskuista aiheutui vakavia vaurioita.

– Iskujen jälkeen teknikot alkoivat nopeasti selvittää tilannetta, sanoi yhtiö julkaisemassaan tiedotteessa.

Yhtiön mukaan yksi sen työntekijä haavoittui iskussa.

Ukrainan asevoimat puolestaan kertoo ampuneensa yön aikana alas yli 80 venäläistä ohjusta tai räjähdelennokkia. Asevoimien mukaan Venäjä iski yhteensä lähes sadalla ohjuksella ja lennokilla.

– 84 kohdetta tuhottiin: 58 shahedia ja 26 ohjusta, sanoo Ukrainan ilmavoimat tiedotteessaan.

Shahedilla tarkoitetaan iranilaisvalmisteisia drooneja, joita Venäjän asevoimat käyttää rutiininomaisesti.

Venäjä on viime aikoina kohdentanut ja lisännyt ilmaiskujaan Ukrainan energiainfrastruktuuriin. Ukraina puolestaan on iskenyt Venäjän raja-alueille.

Tänään kerrottiin venäläismiehen kuolleen ukrainalaisen droonin osuttua asuinrakennukseen Venäjän rajakaupungissa Belgorodissa. Kahden muun ihmisen kerrottiin haavoittuneen.

Belgorodin alueen kuvernöörin mukaan drooni iskeytyi rakennukseen ja räjähti aiheuttaen miehen kuoleman.

Juttu päivitetty kauttaaltaan 29.3.2024 kello 16.48.

Lue myös:

    Uusimmat