Ukrainassa toimii monia kovan luokan suomalaisyrityksiä: "Turvallisuustilanne aiheuttanut huolta"

Jännittynyt tilanne Ukrainassa jatkuu. Venäjän pelätään valmistelevan hyökkäystä maahan. Ulkoministeriö on kehottanut suomalaisia poistumaan välittömästi Ukrainasta.

MTV Uutiset tavoitti Suomen Kiovan suurlähetystön edustuston päällikön sijaisen Maria Ågrenin. Ågren kertoo siirtyneensä eilen nopealla aikataululla Suomeen.

MTV Uutiset tiedusteli Ågrenilta Ukrainassa toimivien suomalaisten yritysten tilanteesta. Ågrenin mukaan Ukrainan tilanne on herättänyt huolta suomalaisyrityksissä.

– Tietojeni mukaan ainakaan vielä viikonlopun aikana yritykset eivät olleet tilanteesta yhteydessä suurlähetystöön. Turvallisuustilanne on luonnollisesti aiheuttanut huolta myös yrityksissä jo jonkin aikaa, Ågren kertoo.

Ågren luettelee useita Ukrainassa toimivia tunnettuja suomalaisyrityksiä. Näitä ovat muun muassa Konecranes, Hartwall Investment, Orion Pharma, Tikkurila ja Nokian Tyres.

– Yleensäkin Ukrainassa toimii lähinnä vain melko suuria suomalaisyrityksiä, Ågren toteaa.

Ågrenin mukaan Ukrainassa toimivissa suomalaisissa yrityksissä ei ole käytännössä lainkaan suomalaista henkilökuntaa, vaan ne toimivat paikallisen ukrainalaisen johdon ja henkilökunnan voimin. Ågren kertoo suurlähetystön pitävän säännöllisesti yhteyttä ja vaihtavan ajatuksia Ukrainassa toimivien suomalaisyritysten kanssa.

– Turvallisuustilanne on ollut nyt alkuvuodesta yrityksiä mietityttävä asia, mutta Ukrainassa toimivat yritykset ovat olleet pitkään markkinoilla ja ovat lähtökohtaisesti varsin kriisinsietokykyisiä.

Ågren arvioi, että monikaan yritys ei ole vetäytymässä Ukrainan markkinoilta.

– Viime vuotta monet yritykset kuvailivat ”historian parhaaksi” myynniltään, Ågren kommentoi.

Suomalaisyrittäjä kertoo, millaista Kiovassa tällä hetkellä on:"En aio lähteä" 4:25
Suomalaisyrittäjä kertoo, millaista Kiovassa tällä hetkellä on: "En aio lähteä"

Lue myös:

    Uusimmat