Suomalainen Eero ei aio poistua Ukrainasta varoituksista huolimatta – pahinta on psykologinen sota: "Saattaa räjähtää, kun ihmisillä palaa pinna"

Suomalaisyrittäjä kertoo, millaista Kiovassa tällä hetkellä on:"En aio lähteä" 4:25
Katso video: Näin Eero Talvitie kuvaa Kiovan tämän hetken tunnelmaa.

Ulkoministeriö on kehottanut suomalaisia poistumaan välittömästi Ukrainasta. Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa 30 vuotta asunut Eero Talvitie kertoo MTV Uutisille, että hän ei poistumassa kehotuksesta huolimatta.

Talvitie kertoo, että hän ei ole huolestunut Ukrainan tilanteesta.

– Olen sen verran optimisti. Uskon, ettei tämä voi kärjistyä niin pahaksi kuin mitä on maalailtu, Talvitie kommentoi.

Talvitien mukaan myös monet muut ulkomaalaiset ovat ilmoittaneet pysyvänsä Ukrainassa.

Talvitie kertoo, että ukrainalaiset ovat turtuneet sotatilanteeseen, koska sotaa on käyty jo useita vuosia. Kiristyntyt tilanne ei hänen mukaansa näy Kiovassa juuri ollenkaan:

– Tavallisen ihmisen elämässä tämä ei näy eikä tunnu mitenkään. Olin juuri päiväkävelyllä, niin ihmisiä käveli pilvin pimein. On hieno ilma ja aurinko paistaa. Kukaan ei hamstraa mitään ja kaupat toimivat ihan normaalisti niin kuin ennenkin, hän kuvailee.

Yksi asia on kuitenkin toisin: Autoja on Talvitien mukaan nyt selvästi vähemmän liikenteessä.

– Joku väitti, että Kiovasta olisi lähtenyt 1,5 miljoonaa ihmistä pois, en tiedä pitävätkö luvut paikkaansa.

Talvitie kertoo yleisen mielipiteen vaikuttavan siltä, että tilanne voisi eskaloitua lähinnä Itä-Ukrainassa, jossa on muutenkin sodittu kauan.

– Se, että hyökkäys tulisi Kiovaan, niin kukaan ei jaksa uskoa siihen. Sen takia varmaankin ihmiset ovat täällä niin rauhallisia eikä mitään paniikkia näy.

"Psykologinen sota pahinta"

Talvitien mukaan pahinta koko Ukrainan tämänhetkisessä tilanteessa on psykologinen sota.

– Tässä on kovaa painostusta puolin toisin ja se rassaa ja masentaa kaikkia. Henkinen sota on mielestäni vaikein ja vaarallisin tilanne. Tilanne saattaa jossain räjähtää, kun ihmisillä pinna palaa. Kun jossakin poksahtaa pikkuisen, niin siitähän se koko soppa alkaa sitten, Talvitie pohtii.

Talvitie kertoo, että monet ystävät ja sukulaiset ovat ottaneet häneen yhteyttä ja kyselleet, että pitäisikö olla huolissaan.

 – Olen sanonut, että ei teidän kannata olla huolissanne. Me elämme ihan normaalia elämää tässä. Me emme ole täällä yksin. Täällä on koko kansa meidän kanssamme, Talvitie kertoo.

– Ihmeellistä on, että kaikki lähetystöt ja kansanedustajat ovat lähteneet pakoon perheineen ja jättäneet kansan yksin. Hylätään presidentti ja kansa, hän jatkaa kritisoiden.

"Kapitan Eero" purjehtii joella Suomen lippu liehuen

Talvitiellä on jokiristeilyjä tarjoava yritys Kiovassa. Hän kertoo miettineensä, miten tilanne vaikuttaa kesän jokiristeilysesonkiin.

– Varmaan tämä vaikuttaa kesän liiketoimintaan jonkin verran, kun ihmisiä on lähtenyt pois. Mutta olen optimisti ja tarkoitus on lähteä venettä kunnostamaan kuukauden päästä, Talvitie toteaa.

Talvitie tunnetaan paikallisissa venepiireissä lempinimellä "Kapitan Eero"

– Olen tehnyt tätä bisnestä jo kaksikymentä vuotta, niin pursiseurojen ihmiset ovat oppineet tuntemaan. Olen ainoa ulkomaalainen ja minulla on veneessä aina Suomen lippu ja pidän Suomen lippua jatkuvasti korkealla.

Lue myös:

    Uusimmat