Ukrainan taivas on yhä pääosin maan ilmavoimien hallussa, Britannia arvioi: "Venäjä on epäonnistunut ilmavoimien tuhoamisessa"

Yksi Venäjän hyökkäyksen ensipäivien kirkkaista tavoitteista oli tuhota Ukrainan ilma-ase. Näin myös uskottiin tapahtuvan. Toisin on kuitenkin käynyt.

Sotaa on käyty yli kaksi kuukautta ja Ukrainalla on yhä hallussaan suurin osa ilmatilasta, arvioi Iso-Britannian puolustusministeriö Twitterissä.

– Venäjä on epäonnistunut Ukrainan ilmavoimien tehokkaassa tuhoamisessa, eikä se ole myöskään pystynyt lamaannuttamaan Ukrainan ilmapuolustusta, puolustusministeriö toteaa.

Ukraina on aiheuttanut merkittävää harmia venäläisjoukoille paitsi runsaasti julkisuutta saaneilla lennokeillaan, niin myös hävittäjillään.

Ukrainan armeija väittää Venäjän menettäneen sodan aikana 184 lentokonetta, 154 helikopteria ja 205 lennokkia. Lukuja ei ole vahvistettu.

Venäjän lentokoneet tukevat maavoimia

Keskiviikkoaamuna raportoitiin, että Venäjän Belgoradissa raportoitiin palaa asevarasto. Aiemmin sodan aikana samalla seudulla on syttynyt palamaan useampikin polttoainevarasto.

Ukrainan ilmavoimat, eritoten lennokit on yhdistetty Belgoradin räjähdyksiin. Tätä voidaan pitää yhtenä sodan suurista yllätyksistä, sillä yleisesti uskottiin, että Ukrainan ilmavoimien peli on maavoimiakin nopeammin pelattu, eivätkä ne todellakaan pystyisi iskuihin Venäjän puolelle.

– Venäjän ilmatoiminta keskittyy pääosin Itä- ja Etelä-Ukrainaan, jossa ne tukevat maavoimia, Iso-Britannia toteaa.

– Venäjällä on hyvin rajoittunut pääsy Pohjois- ja Länsi-Ukrainaan, mikä rajoittaa syvälle maahan tehtäviä iskuja, Britannia jatkaa.

Tästä huolimatta Venäjä on pystynyt tekemään esimerkiksi ohjuksin iskuja koko Ukrainan alueelle, mistä osoituksena esimerkiksi Lvivin alueelle tehdyt iskun sodan eri vaiheissa.

Ukrainalle lisää ilma-aseita, Venäjä käyttää "tyhmiä" pommeja

Ukraina on saamassa lisää apua ilmavoimilleen. Saksa toimittaa maalle Gepard-ilmatorjuntavaununa ja muun muassa Yhdysvallat lisää lennokkeja.

Pitkin sotaa on epäilty, että Venäjällä alkaa olla pulaa moderneista ohjuksista. Iso-Britannian puolustusministeriön mukaan onkin todennäköistä, että suurin osa Mariupoliin tehdyistä iskuista on toteutettu vapaasti putoavilla, niin sanotuilla tyhmillä pommeilla.

– Nämä aseet vähentävät Venäjän kykyä tehokkaasti valikoida kohteita iskuja tehdessään, mikä puolestaan nostaa siviiliuhrien todennäköisyyttä, puolustusministeriö kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat