Ukrainan presidentti Zelenskyi pitää huomenna historiallisen puheen eduskunnalle – Puhemies Vanhanen: On mahdollista, että kuulemme vetoomuksen aseavun lisäämisestä

Ukrainan presidentti Zelenskyi puhui Ruotsin parlamentille 31:48
Näin Zelenskyi puhui Ruotsin parlamentille aiemmin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuu huomenna videoyhteydellä Suomen kansanedustajille. MTV näyttää puheen suorana.

Puhemies Matti Vanhasen (kesk.) mukaan kyse on hyvin poikkeuksellisesta tilaisuudesta. 

– Minun muistikuvan mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun ulkovaltion päämies esiintyy Suomen eduskunnassa eduskunnalle, tosin nyt videoyhteydellä.  Eduskunnan istuntosalia on käytetty hyvin harvoin ulkopuolisten puhujien areenana. 

Zelenskyin puhe tulee suorana. Vanhanen ei ole huolissaan siitä, että tilaisuuteen kohdistuisi häirintää. 

– Toivottavasti ei. Tekniikkaa on yritetty varmistaa, mutta kun se tapahtuu linkkien kautta, niin mistä sitä tietää. Toivomme, että aikataulu pitää. Toivottavasti Ukrainassa on sillä hetkellä rauhallista ja voimme kuulla puheen.  

Puheita useille parlamenteille

Zelenskyi on puhunut videoyhteydellä aiemmin usealle muullekin parlamentille keräten näin tukea Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle maalleen.

Maaliskuussa hän puhui muun muassa Ruotsin parlamentille ja EU-parlamentille.

EU-maiden johtajille pitämässään puheessa hän luetteli EU-maita, jotka ovat Ukrainan tukena, ja toisia, joilta hän odottaa enemmän.

Kaikki puheet ovat olleet erilaisia ja ne on tehty aina kyseiselle parlamentille ja kyseiselle kansalle. 

– Odotan, että hän käsittelee Ukrainan ajankohtaista tilannetta ja esittää vetoomuksia ja toiveita erityisesti Suomen suuntaan. Emme ole ainakaan vielä saaneet puhetta etukäteen ja en usko, että sitä etukäteen välttämättä saadaankaan, puhemies Matti Vanhanen ennakoi. 

Vanhasen mukaan on täysin mahdollista, että kansanedustajat kuulevat huomenna vetoomuksen aseavun lisäämisestä Ukrainaan.

– He ovat esittäneet sitä muillekin.  

Puhemies ei lähde ennakoimaan sitä, varoittaako Zelenskyi Venäjän toiminnasta. 

– Heillä on nyt kokemuksia siitä, mitä arvaamattoman naapurin kanssa voi tapahtua. Kuka tietää, että jos heillä on joku viesti myös meille, jotka olemme myös naapurimaa.

"Meidän on oltava Ukrainan tukena"

Olipa Zelenskyin viesti kansanedustajille mikä tahansa, uskoo Vanhanen viestin vahvistavan yhteistä tuntoa eduskunnan ja Suomen kansan keskuudessa. 

– Suomi on tukenut kaikia niitä ratkaisuja, erityisesti sanktioita, joista EU:ssa on kyetty sopimaan. Olemme olleet myös valmiita uusiin sanktioihin. Suomen eduskunnassa on hyvin vhava tuki sille, että myös Suomessa nämä kaikki sanktiot toimeenpannaan mahdollisimman nopeasti.

– Uskon, että puhe tulee vahvistamaan sitä yhteistä tuntoa täällä eduskunnan ja Suomen kansan keskuudessa. Meidän on oltava Ukrainan tukena. He ovat uhri tällä hetkellä ja meidän kaikkien täytyy tukea heitä. 

Zelenskyin on tarkoitus puhua kansanedustajille huomenna perjantaina kello 13. Etäyhteydellä välitettävän puheen on määrä kestää noin 15 minuuttia. MTV Uutiset Live näyttää puheen suorana erikoislähetyksessä kello 12.30 alkaen. 


Lue myös:

    Uusimmat