Sanna Marin välitti ukrainalaisten vetoomuksen Kiovasta: "Älkää unohtako meitä"

Pääministeri Sanna Marin kommentoi tapaamistaan Volodymyr Zelenskyin kanssa 6:02
Katso koko Ylen haastattelu: Pääministeri Sanna Marin kommentoi tapaamistaan Volodymyr Zelenskyin kanssa

Kiovassa tänään vieraillut pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo Suomen saaneen paljon kiitoksia Ukrainalle antamastaan avusta. Presidentti Volodymnyr Zelenskyin hän sanoi toivoneen, että maailma ei unohtaisi Ukrainaa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Sanna Marin tapasi presidentti Volodymyr Zelenskyin tänään Kiovassa. Ennen tätä Marin  kävi Irpinissä ja Butshassa.

Marin kommentoi tapaamisen antia Ylen haastattelussa vierailun jälkeen.

– Olemme käyneet paikoilla, joissa on ollut joukkohautoja ja tutustuneet muutoinkin siihen, mitä kaikkea kamaluutta täällä on tapahtunut, Marin selvittää.

– Meillä ovat olleet hyvät keskustelut tuesta, joka Ukraina tarvitsee, ja niistä sanktioista, joista EU on ensi viikolla päättämässä.

"Suomi sai paljon kiitosta"

Marin kertoo Suomen saaneen Ukrainalta paljon kiitosta antamastaan avusta.

– Olemme hyvin systemaattisesti koko sodan ajan tukeneet Ukrainaa niin aseellisella avulla – joka on täällä todella, todella tarpeen yhä edelleen – että humanitaarisella avulla ja rahallisella tuella. Olemme lisäksi olleet koko ajan systemaattisesti entistä voimakkaampien pakotteiden takana.

– Suomi on saanut pääasiassa hyvin paljon kiitosta siitä työstä, mitä me olemme tehneet, ja me olemme sitä työtä valmiita jatkamaan.

Marin kertoi Zelenskyin tuoneen ilmi sen, miten paljon maa tarvitsee edelleen etenkin aseapua.

– On ymmärrettävä se, että sota on koko ajan käynnissä ja materiaalia myös hupenee. Sodan jälkeen tarvitaan apua jälleenrakennukseen. 

– Kyllä Ukrainan viesti on se, että älkää unohtako meitä. Ja me olemme omalta osaltamme valmiita auttamaan. 

”On tärkeää antaa Ukrainalle toivon viestiä”

Marin kertoo, että toinen iso vierailulla esiin tullut asia oli Ukrainan EU:n jäsenhakemus, jota komissio arvioi paraikaa.

– Itse näen että on hyvin tärkeä antaa Ukrainalle toivon viestiä ja selkeät askelmerkit siihen, miten maasta tulee (ainakaan) EU:n jäsen.

– Se vaatii tietysti paljon työtä ja paljon uudistuksia. Keskustelimme tänään siitäkin, millä tavalla Ukraina voi jälleenrakennuksessa samanaikaisesti tehdä töitä kohti EU-jäsenyyttä, eli uudistaa hallintoansa ja yhteiskuntaansa esimerkiksi oikeusvaltioperiaatteita kunnioittavaksi ja korruptiota vastustavaksi.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemusta Ukrainan edustajat kommentoivat Marinin mukaan myönteisesti.

– He näkivät, että Nato-jäsenyytemme vahvistaisi Natoa ja sitä kautta heidän asemaansa pitkässä juoksussa. Heidän viestinsä oli se, että Naton jäseneksi hakeminen oli Suomelta ja Ruotsilta oikein ajoitettu ja oikea teko.

Lohtua surun keskellä

Marin kertoo nähneensä myös ”lohdun viestiä” vieraillessaan kaupungeissa, joissa on tapahtunut järkyttäviä tekoja.

– Jälleenrakennus on jo aloitettu. Ihmiset eivät ole jääneet vaikeisiin tilanteisiin, vaan he katsovat tulevaan ja haluavat uskoa siihen, että huomenna on jo paremmin. Ukrainalaisilla on kova taistelutahto, ja he voittavat tämän sodan meidän tuellamme.

Miksi sitten pääministeritason vierailu Ukrainaan juuri nyt?  

– On tärkeää, että osoitamme paitsi sanoillamme ja teoillamme kotimaasta myös läsnäolollamme täällä, että olemme Ukrainan tukena.

Lue myös:

    Uusimmat