Ukrainan maajoukkuekiekkoilija perääntyi Venäjällä hälyttävästä tilanteesta: "Ei, tätä ei tapahdu"

Ukrainan maajoukkuejääkiekkoilija Vitalii Ljalka kertoo hälyttävänä pitämästään kokemuksesta Venäjällä. 

Ukrainan pääsarjaa HK Kremenchukissa tätä nykyä pelaavalla 27-vuotiaalla Ljalkalla on kokemusta myös Venäjältä, hyökkäyssotaa Ukrainassa nykyään käyvästä maasta. Ljalka pelasi Venäjällä kausina 2014–16 MHL- ja VHL-sarjoissa, mutta hänelle tarjottiin pidempääkin rupeamaa vielä korkeammalla.

Ljalka avaa SportArenan haastattelussa, että hänelle tarjottiin sopimusta KHL-seuran kanssa. Hän olisi kuitenkin joutunut ottamaan vastaan Venäjän kansalaisuuden ja repimään Ukrainan passinsa.

– Olin 18-vuotias. Näin jo Venäjän passini pöydällä, mutta en antanut suostumustani, Ljalka sanoi.

– Se oli banaali treenisessio. Menin valmentajien luo ja näin siellä passin ja viisivuotisen sopimuksen KHL-joukkueen kanssa. Se on varsin normaali sopimus.

"Luojan kiitos"

Ljalkan mukaan häntä vaadittiin KHL-sopimuksen saadakseen ottamaan Venäjän passi ja repimään Ukrainan passi.

– Sanoin, että "ei jätkät, tätä ei tapahdu".

– Pelkäsin jo, mitä tulisi tapahtumaan. Rehellisyyden nimissä ymmärrät 18-vuotiaana jotain, mutta et kaikkea. En täysin ymmärtänyt, mitä oli menossa, mitä he minulta halusivat ja miksi minun piti repiä passini. Se oli jo hyvin hälyttävää.

Hyökkääjäpelaaja palasi kahden Venäjällä viettämänsä kauden jälkeen Ukrainaan. Ljalka pelasi kaudella 2021–22 hetkellisesti Slovakiassa HC Presovin riveissä, mutta muuten pitkäaikainen maajoukkuemies on pysytellyt kotimaansa pääsarjassa. Tilille on kertynyt neljä Ukrainan mestaruutta.

– Luojan kiitos, että kieltäydyin ottamasta Venäjän passia ja että se päättyi siihen. Kyllä, en pelannut KHL:ssä, mutta en kadu sitä.

Ljalka on toiminut viime vuosina Ukrainan varakapteenina. Hän voitti viime kaudella Ukrainan pääsarjan pistepörssin taottuaan HK Kremenchukin kapteenina 30 runkosarjaotteluun 58 (31+27) tehopistettä.

Lue myös:

    Uusimmat