Ukrainalta pikainen tapaamisvaade Venäjälle: "Jos Venäjä on tosissaan"

Millä ratkaisu Ukrainan kriisiin olisi saavutettavissa? Markku Kangaspuro luettelee vaihtoehtoja 1:25
Video: Miten Ukrainan kriisi voidaan ratkaista?

Ukraina haluaa Venäjän ja Etyjin kanssa samaan neuvottelupöytään, uutisoi muun muassa BBC.

Ulkoministeri Dmytro Kuleban mukaan Venäjä on torjunut viralliset pyynnöt selittää joukkojen keskittämisen Ukrainan rajoille.

Hänen mukaansa seuraava askel on pyytää tapaamista Venäjän kanssa seuraavan 48 tunnin sisällä. Tapaamisessa olisi Kuleban mukaan kyse Venäjän suunnitelmien läpinäkyvyydestä.

– Jos Venäjä on tosissaan, kun se puhuu Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin jakamattomasta turvallisuudesta, sen on täytettävä sitoumuksensa sotilaalliseen avoimuuteen vähentääkseen jännitteitä ja parantaakseen kaikkien turvallisuutta, Kuleba sanoi.

Venäjä on kiistänyt hyökkäysaikeet joukkojen keskittämisestä huolimatta. Arvioiden mukaan Ukrainan rajoille on keskitetty yli 100 000 venäläissotilasta.

Esimerkiksi Yhdysvallat on varoittanut, että Venäjä voi hyökätä Ukrainaan millä hetkellä hyvänsä.

Samaan aikaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, ettei hänellä ole todisteita siitä, että Venäjä hyökkäisi tulevina päivinä. Eilen Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa keskustellut Zelenskyi on pyrkinyt välttämään paniikin lietsontaa.

Ulkomaisia kehotettu lähtemään Ukrainasta

Useat maat ovat jo kehottaneet kansalaisiaan lähtemään maasta. Lisäksi suurlähetystöjen toimintaa on ainakin supistettu.

Myös Suomi on ryhtynyt toimiin: kehottanut kansalaisiaan lähtemään maasta, minimoinut suurlähetystön henkilöstöä ja tuhonnut asiakirjoja.

– Me katsomme, ettei jää mitään materiaalia ja papereita lähetystöön, jos lähetystö joudutaan kokonaan jättämään. Vaikka suomalaiset joutuisivat poistumaan, niin meillä on paikallista henkilökuntaa, joka pystyy ylläpitämään lähetystön olemassaoloa, suurlähettiläs Päivi Laine kertoi eilen MTV Uutisille.

– Meidän pitää katsoa, ettei lähetystöön jää mitään ylimääräistä. Tietysti on aina hyvä, että tulee siivousoperaatio tehtyä, hän jatkoi.

Lue myös:

    Uusimmat