Ukrainan kriisi: Boris Johnson haluaa keskustella tilanteesta erityisesti Pohjoismaiden ja Baltian kanssa

2:49
Näin ulkoministeri Haavisto kommentoi Ukrainan tilannetta lauantaina.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz vierailee tänään Ukrainassa ja huomenna Venäjällä.

Britannian pääministeri Boris Johnson aikoo keskustella Ukrainan tilanteesta lähiviikkoina muiden maailman johtajien kanssa, hänen kansliansa kertoo. Erityisesti Johnson haluaa ottaa kriisin puheeksi Pohjoismaiden ja Baltian maiden kanssa ja pyrkiä yhdessä Britannian liittolaisten kanssa hellittämään jännitteitä.

Johnsonin tiedottajan mukaan kriisi Ukrainan rajalla on saavuttanut "kriittisen käännekohdan" ja kaiken käytössä olevan tiedon perusteella Venäjä saattaa suunnitella hyökkäystä Ukrainaan "hetkenä minä hyvänsä". Tiedottaja huomauttaa, että hyökkäyksen seuraukset sekä Ukrainalle että Venäjälle voisivat olla katastrofaaliset.

Lukuisten maiden johtajat ovat käyneet tiiviiseen tahtiin neuvotteluja puhelimitse räjähdysherkästä tilanteesta Ukrainan rajoilla.

Puolustusministeri kaipaa kovempia otteita

Ennen pääministerin kannanottoa Britannian puolustusministeri Ben Wallace oli antanut ymmärtää, ettei kaikkien länsimaiden suhtautuminen Venäjään olisi ollut hänen mielestään viime aikoina tarpeeksi tiukka. Sunday Timesissa julkaistuissa kommenteissaan Wallace vertasi lännen diplomaattisia pyrkimyksiä Natsi-Saksan lepyttelyyn toisen maailmansodan alla.

Wallacen on määrä osallistua sotilasliitto Naton puolustusministerikokoukseen keskiviikosta alkaen.

Venäjä valtasi Krimin niemimaan itseensä vuonna 2014, ja maa tukee Itä-Ukrainassa taistelevia separatisteja. Tuoreet syytökset hyökkäyssuunnitelmista maa on kieltänyt, mutta se on vaatinut Natoa vetämään joukkonsa Itä-Euroopasta sekä takeita sille, ettei sotilasliitto laajene Ukrainaan. Yhdysvallat ja muut länsimaat ovat kieltäytyneet Venäjän vaatimuksista.

Monet maat ovat viime aikoina opastaneet kansalaisiaan olemaan matkustamatta Ukrainaan sekä kannustaneet Ukrainassa oleilevia kansalaisia lähtemään maasta arvaamattoman tilanteen vuoksi.

Myös Suomen ulkoministeriö on kehottanut Suomen kansalaisia poistumaan Ukrainasta välittömästi sekä kotiuttanut osan suurlähetystön henkilökunnasta.

Suomen Ukrainan suurlähettiläs Päivi Laine kertoi eilen MTV Uutisille, että myös suurlähetystön papereita on jo tuhottu. 

Saksan Scholz suuntaa Kiovaan ja Moskovaan

Saksan liittokansleri Olaf Scholzin on määrä vierailla tänään Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ja tavata maan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Tiistaina Scholzin on puolestaan määrä tavata Venäjän presidentti Vladimir Putin Moskovassa.

Scholz sanoi sunnuntaina, että Venäjä joutuu välittömästi kohtaamaan länsimaiden sanktioita, jos se hyökkää Ukrainaan.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden antoi jo aiemmin viikonloppuna varoituksen Putinille "nopeista ja vakavista seurauksista", jos Venäjä hyökkää. Biden ja Putin puhuivat lauantaina puhelimessa Valkoisen talon mukaan hieman reilun tunnin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja