Ukrainalaissotilaat lauloivat kansallishymninsä ennen taistelua – katso koskettava video

Ukrainan sotilaiden koskettava yhteislaulu ennen taistelua 0:31
Katso Ukrainan armeijan julkaisemalta videolta, kuinka ukrainalaissotilaat ryhtyvät yhteislauluun ennen tulevaa koitosta.

Ukrainan armeija julkaisi Twitterissä koskettavan videon.

Videossa ukrainalaissotilaat ovat kokoontuneet yhteen laulamaan Ukrainan kansallislaulua, Štše ne vmerla Ukrajiny, vapaasti käännettynä: Olet tervetullut Ukrainaan.

Julkaisussa Ukrainan puolustusministeriö kirjoittaa "Ennen taistelua", viitaten sotilaiden ryhtyvän yhteislauluun ennen tulevaa koitosta. 

Ukrainan kansallislaulu on säveltäjä, pappi Myh'ailo Verbytskyin säveltämä ja se perustuu runoilija Pavlo Tsubynskyin isänmaalliseen runoon. Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022 monet Ukrainaa puolustavat orkesterit länsimaissa ovat ottaneet sen ohjelmistoonsa merkiksi tuesta ja solidaarisuudesta Ukrainaa kohtaan.

Vapaasti käännettynä kansallislaulun sanat ovat seuraavat:

Viel' ei kuollut ole Ukraina, ei kunnia eikä tahto

Vielä meille, nuoret veljet, hymyilee kohtalo.
Vihollisemme kadotkoot kuin kaste paisteessa,
Ottakaamme haltuun, veljet, oma kotimaamme.

Ruumiin, sielun me annamme vapautemme vuoksi

Veljet näyttäkää, ett' olemme, kasakoiden kansaa.

Itäsuomalaisilta kaupungeilta solidaarisuuden osoitus

Myös Suomessa voi kuulla Ukrainan kansallislaulun. Monet itäsuomalaiset kaupungit soittavat sitä tuenosoitukseksi Ukrainalle venäläisten suosimissa kaupungeissa.

Esimerkiksi Imatran kaupunki soittaa Ukrainan kansallislaulun joka ilta ennen koskinäytöstä. Teko sai julkisuutta kansainvälisissä medioissa, brittilehtiä The Guardiania ja uutistoimisto AFP:tä myöten.

Lue myös:

    Uusimmat