Ukrainalaisessa jalkapallossa hurja suoritus keskellä sotaa – sunnuntaina suuri päivä: "Emme voineet kuvitellakaan"

Ukrainan jalkapallon pääsarjassa eletään sunnnuntaina ratkaisun hetkiä, kun Shahtar Donetsk ja Dnipro-1 kohtaavat Lvivissä. Elokuussa käynnistynyt sarja on saatu vietyä läpi verisenä jatkuvasta sodasta ja Venäjän toistuvista ohjusiskuista huolimatta. Jalkapallo on tuonut iloa ihmisten sota-arkeen.

Ukrainan pääsarjan avauskierroksen ottelu Ruh Vynnykyn ja Metatalist Harkovan välillä venyi neljän ja puolen tunnin mittaiseksi. Joukkueet joutuivat suojautumaan ottelun aikana neljä kertaa ilmahälytyksen soidessa Lvivissä. Oli elokuu 24. päivä. Päivä, jolloin Ukrainassa juhlitaan itsenäistymistä Neuvostoliitosta vuonna 1991.

Sarjan avauskierros oli ajoitettu symbolisesti tärkeään ajankohtaan. Ensimmäiset ottelut nimittäin oli pelattu 23. elokuuta Ukrainan lipun päivänä.

Kaksi oli kuitenkin joukosta poissa, kun totaalisen tuhon kokeneiden Tshernihivin ja Mariupolin joukkueet jäivät pois sarjasta.

Sotilailta kiitosta

Edellinen kausi oli  jäänyt kesken sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta

Ukrainassa oli harkittu uuden sarjakauden aloittamista Puolassa tai Turkissa, mutta sarja päätettiin pelata Ukrainassa. Se oli "moraalinen velvollisuus".

Jalkapallosarjan pelaaminen keskellä sotaa vaati tietenkin erityisjärjestelyitä. Kaikki joukkueet eivät ole pystyneet pelaamaan otteluitaan kotikaupungeissaan, vaan sarjaa on päätettiin pelata Kiovassa, sen ympäristössa sekä läntisessä Ukrainassa.

Tärkeänä vaatimuksena olivat stadioneiden pommisuojat, jonne joukkueet ja virkailijat suojautuisivat tarvittaessa kesken otteluiden.

Sarjakauden pelaamisella oli valtion johdon siunaus. Toiveita kauden aloittamiseksi oli tullut myös sotilailta rintamalla.

– Puhuin presidenttimme Volodymyr Zelenskyn kanssa siitä, kuinka tärkeää jalkapallo on ajatusten saamiseksi muualle (pois sodasta), Ukrainan Jalkapalloliiton puheenjohtaja Andriy Pavelko sanoi ennen kauden alkua.

– Puhuimme siitä, kuinka jalkapallo voisi mahdollisesti auttaa meitä ajattelemaan tulevaisuutta.

Tavoite saavutettiin.

Uutistoimisto AP:n Kiovasta ennen sunnuntain kierrosta tavoittama sarjapomo Ievgen Dykyi sanoo sarjasta tulleen tärkeä symboli Ukrainan kansalle ja rintamalla oleville sotilaille. Otteluihin ei ole turvallisuussyistä otettu katsojia mutta ottelulähetykset ovat tavoittaneet ihmiset eri puolilla maata.

Dykyi kertoo sotilaiden lähettäneet videoita, joissa on kuvattu jalkapallokatsomoita rintamalla.

– He ovat olleet todella syvästi kiitollisia siitä, että mestaruussarjaa on pystytty pelaamaan.

Ratkeaako mestaruus?

Sunnuntaina kautta on takana 224 ottelun verran ja mestaruus on ratkeamassa.

Kauden kaksi parasta joukkuetta Shahtar Donetsk ja Dnipro-1 kohtaavat Lvivissä. Viidellä pisteellä sarjaa johtava Shahtar voi varmistaa sotavuoden mestaruuden ottamalla ottelusta vähintään tasapelin tuoman pisteen.

Urheilujuhlaa varjostavat Venäjän jälleen viime päivinä kiihtyneet ohjusiskut eri puolille Ukrainaa. Venäjä iski perjantaina ohjuksin dniprolaiselle terveysasemalle. Ainakin kaksi ihmistä kuoli ja 30 loukkaantui. Joukossa lapsia.

– Uskon, että ottelusta tulee yksi kaikkien aikojen parhaista, Dykyi ennakoi aiemmin viikolla AP:lle.

– Tilanne on todella vaikea, ja kaikki pelaajat ymmärtävät sen.

Toistaiseksi kaikki ottelut on saatu pelattua loppuun, vaikka sota on jatkunut verisenä koko kauden ajan. Kautta on jäljellä 16 ottelun verran.

Ukrainassa on tietyllä tapaa totuttu karmeaan tilanteeseen.

– Ensimmäisinä (sota-)kuukausina tilanne oli todella pelottava, Dykyi sanoo.

– Emme voineet kuvitellakaan, että pystyisimme tässä tilanteessa pelaamaan mestaruudesta.

Lähteet: AP, ReutersESPN

Lue myös:

    Uusimmat